За пръв път в своята история най-дълголетният български фестивал -

...
За пръв път в своята история най-дълголетният български фестивал -
Коментари Харесай

Музиковеди, композитори и млади изпълнители ще обменят идеи на Варненско лято

 За пръв път в своята история най-дълголетният български фестивал - Международният музикален фестивал " Варненско лято “, провежда Научен симпозиум, в който ще обменят хрумвания музиковеди, композитори и млади реализатори. Симпозиумът ще се организира от 27 до 29 юни в Градската художествена изложба на Варна, а програмата му ще изненада с включванията на тематични музикални моменти измежду научните отчети и с три вълнуващи концертни вечери.

" Уникалното в този симпозиум е, че съчетава науката с първите осъществявания на нови произведения – показва артистичният шеф на фестивала проф. Марио Хосен – основател на симпозиума. - В неговите рамки 9 творби, основани от създатели от Испания, България, Италия, Австрия, ще имат своите международни министър председатели във Варна. В този конгрес ние даваме опция на млади музиканти за пръв път да се качат на огромната сцена. Така се получава симбиоза сред музикознанието, композиторите и младите реализатори - става жива среща на поколенията в музиката. Интересно е, че толкоз младежи откликнаха на концепцията ни и се веселя, че ще ги забележим във Варна. “

Темата на първия ден от симпозиума, 27 юни, е " Виртуозността сред желанието на композитора и музикалната реализация “ и във фокуса й са Й. С. Бах и Барокът. Модератор е проф. доктор Райнер Бишоф - знаменит актуален композитор, създател на метафизичен студии, водещ управител в региона на музиката. Проф. Бишоф ще сложи главните проблеми на виртуозността през епохата на Барока, свързани с творчеството на Бах. Другият задграничен преподавател в първия ден на симпозиума е проф. доктор Хартмут Кронес, който ще приказва за Бах и виртуозността. С отчети ще се включат и българските учени проф. доктор Ангелина Петрова с тематиката " Виртуозност, клавирен език, поетика на истината – вируозното пиано при Булез и Щокхаузен “ и Иван Янакиев, чийто отчет е за теорията на афектите. В работата на симпозиума ще се включи и специфичният посетител на фестивала Саймън Мънди - консултант на Европейската асоциация на фестивалите, културно- политически консултант на Европейската комисия и ЮНЕСКО, стихотворец, публицист, журналист, шеф на водещи европейски барокови фестивали.

Дневната музикалната стратегия на първия ден от Симпозиума включва Й. С. Бах - Италиански концерт BWV 971 със солист Борис Петков, пиано, творбата на Райнер Бишоф Erbarme dich (Siciliano по Матеус пасион на Й. С. Бах) със солист Луиза Село, флейта и Й. С. Бах - Прелюд и фуга сол диез минор BWV 863 от I том на " Добре темперирано пиано " със солист Никола Бурдонкл, пиано.

Вторият ден на  симпозиума, 28 юни, е отдаден на Паганини и италианския романтизъм. Модератор е доктор Данило Префумо, който ще изнесе лекцията " Митът за Паганини “, другите лектори са проф.  доктор Марио Хосен с отчет на тематика " Изследване на цялостното творчество за цигулка и оркестър на Николо Паганини за издателство Доблингер Виена “ и  д-р Мариятереза Делабора  с отчета " Композицията за Паганини: талантлив work in progress “.

Дневната музикална стратегия на 28 юни е формирана от 12 капричи на Паганини, а солисти са младите, само че към този момент лауреати на интернационалните състезания, български цигулари Александър Зайранов, Зорница Иларионова, Кай Орлинов, Виктор Василев, Лора Маркова, Виктория Маринова, Боряна Желева.

Третият ден на симпозиума, 29 юни, е на тематика " Емоцията на актуалната музика ". Модератор е Лусиано Гонзалес Сармиенто. Другите лектори са доктор Томас Марко и проф. д. изк. Кристина Япова.

Дневната музикална стратегия изобилства със международни министър председатели – 4 произведения на модерни композитори ще прозвучат за пръв път във Варна: Густаво Диаз-Херез (1970) - Metaludio (Book IV) I. Eigengrau (2019), Давид дел Пуерто (1964) -  Preludio nervoso (2017), Хосе Луис Турина (1952) - Preludio de Lindaraja (2017) със солист Луис Гонзалез Лядо, пиано. Световна премиера ще има и творбата на българския композитор Георги Арнаудов   “Червените свитъци " - тиха музика за пиано и неосезаем лъх от въздух “  със солист Анжела Тодорова, пиано.

Началният час на трите работни дни на симпозиума е 10:00.

Входът е свободен, нужна е регистрация, която става с попълването на формуляр.

Формуляра за присъединяване в Симпозиума можете да попълните напряко тук:

https://forms.gle/ugTHY26GQEu8zWr56

Вечерната фестивална стратегия в дните от 27 до 29 юни също е тематично обвързана с научния симпозиум. Повече за нея открийте в уеб страницата на фестивала, където можете да видите и цялостната стратегия на ММФ " Варненско лято “ 2019: www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лева със специфична цена за учащи се и пенсионери - 2 лева

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято “ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за " Опера в Летния спектакъл “ - на касите на Летен спектакъл, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР