За пръв път в историята Световното първенство по баскетбол се

...
За пръв път в историята Световното първенство по баскетбол се
Коментари Харесай

Фаворити, рекорди и изненади – какво да очакваме от Световното първенство по баскетбол

За пръв път в историята Световното състезание по баскетбол се организира по едно и също време в няколко страни – Филипините, Индонезия и Япония.

Решението за това е взето още през 2017 година Първоначално измежду кандидатите за домакини на шампионата е и Русия. Страната отдръпва кандидатурата си след експлоадирането на грандиозния допинг скандал, подбуден от разкритията на Световна антидопингова организация (WADA), че съветски спортисти редовно са приемали разнообразни типове стимуланти.

Президентът на Руската баскетболната федерация Андрей Кириленко тогава изяснява решението с „ отрицателното отношение на международната спортна общественост към съветските спортисти и спорта в страната като цяло “.

След началото на войната в Украйна, Международната федерация по баскетбол (FIBA) забрани на Русия и Беларус да вземат участие в актуалното международно състезание.

Решението домакини да бъдат Филипините, Индонезия и Япония е директно обвързвано с непрестанно увеличаващия се интерес към баскетбола в Азия.

По време на предишното международно състезание, провело се в Китай през 2019 година, един против различен се изправиха тимовете на домакините и Полша.

Срещата е проследена от 70 млн. души по целия свят, което я трансформира в едно от най-гледаните спортния събитие на годината.

Започналият преди два дни шампионат се обрисува да бъде извънредно завладяващ по ред аргументи. В момента Съединени американски щати и към този момент несъществуващата Югославия са единствените страни, печелили златните медали по пет пъти.

Големият въпрос, който вълнува всички фенове на баскетбола, е дали американците могат да станат първенци, трансформирайки се в едноличен отличник в тази ранглиста?

Безспорно, отборът на Съединени американски щати е измежду любимците, само че огромните звезди от НБА не вземат участие в шампионата, отстъпвайки място на по-млади играчи – като Антъни Едуардс, Остин Рийвс, Паоло Банчеро, Брандън Инграм и Тайрийз Халибъртън. Експертите са единомислещи, че тимът е доста надарен, само че неналичието на опит може да се окаже сериозен проблем.

На международно състезание през 2019 година Съединени американски щати записаха ужасяващо показване, завършвайки на седмо място. Тогава първенци станаха Испания, водени от Рики Рубио, който беше разгласен и за най-полезен състезател на шампионата. Тази година, обаче, той отсъства. Преди няколко седмици той шокира баскетболния свят, съобщавайки, че поставя пауза на своята кариера, с цел да се концентрира върху психологичното си здраве.

Luka Doncic quickly wrote his name in history books following his first appearance in the competition!
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР