За пръв път в историята Китай разреши вноса на ориз

...
За пръв път в историята Китай разреши вноса на ориз
Коментари Харесай

За пръв път в историята Китай разреши внос на ориз от САЩ

За пръв път в историята Китай позволи вноса на ориз от Съединени американски щати .

Според анализатори това е явен сигнал за стопляне на връзките сред двете най-големи стопански системи в света след сложна година, белязана от напрежение и взаимно налагане на мита , осведоми " Ройтерс ", съобщи Money.bg.

Разрешението, доказано от китайската митническа работа, идва в миг, когато Вашингтон и Пекин се готвят за договаряния през януари, откакто президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин договориха краткотрайно 90-дневно помирение.

 Си Дзинпин изясни, че никой не може да диктува на Китай
Си Дзинпин изясни, че никой не може да диктува на Китай

Последните 40 години са " квантов скок за социализма с китайски темперамент "

Все още не е ясно какъв брой ориз ще купи Китай от Съединени американски щати . Страната е един от най-големите консуматори на земеделската просвета в света, като я внася най-вече от азиатските си съседи. Развръзката идва след договаряния, траяли години, без да бъде реализиран съответен резултат.

От 27 декември вносът на кафяв ориз, гладък ориз и натрошен ориз от Съединени американски щати към този момент е позволен, стига товарите да дават отговор на китайските стандарти и да са регистрирани в Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

" Разрешението за американски ориз допуска подобряването на връзките сред Съединени американски щати и Китай ", споделя Чери Жанг, аграрни анализатор в JCI. Вносът евентуално ще бъде поръчан от държавни компании.

Според представители на мозъчен концерн в Пекин, обвързван с държавното управление, цената на американския ориз не е конкурентоспособна спрямо вноса от Южна Азия . По думите им решението за публично разрешаване на вноса би трябвало да се пояснява като жест на благосклонност.

 За
За " Боинг " няма комерсиална война с Китай

Първи сигнал, че Съединени американски щати преразглежда политиката си на налагане на мита

Китай отвори своя пазар за ориз, когато се причисли към Световната комерсиална организация през 2001 година, само че неналичието на фитосанитарен протокол сред Китай и Съединени американски щати дейно забрани вноса, съгласно комерсиалната група USA Rice.

През юли Пекин публично наложи спомагателни мита от 25% върху американския ориз, макар че по това време вносът не беше позволен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР