За пръв път в историята България е официален председател на

...
За пръв път в историята България е официален председател на
Коментари Харесай

България поема председателството на ЕС от днес. На дневен ред са два казуса без прецедент

За пръв път в историята България е формален ръководител на Съвета на Европейски Съюз от през днешния ден.

Ротационното председателство поемаме от Естония. То ще завърши на 30 юни 2018 година

Официалната гала по откриването ще бъде на 11 януари в Народния спектакъл. Още на идващия ден стартират първите събития от календара, които са брой са към 300 за шестте месеца.

Очаква се у нас в този интервал да дойдат доста държавни и държавни глави, както и ръководителите на Европейска комисия и Европейския съвет, голям брой политиц и и задгранични посетители.

Българското председателство ще е белязано с два невиждани проблема, чието решение ще се търси и по време на съвещанията у нас.

Първият е завършването на договорката по Брекзит. Вторият визира първото в историята на Европейски Съюз блокиране правото на глас на страна членка - Полша. Това още не е реалност, само че Европейски Съюз даде явен знак, че може да се случи напълно скоро.

Предварително начертаните предпочитани тематики на нашето председателство са: сигурност за европейските жители, повишение на конкурентоспособността на стопанската система и продължение на кохезионната политика, която форсира доближаването сред страните членки, както и тематиката за Западните Балкани.

Официалният уебсайт на българското председателство е eu2018.bg. По-голямата част от събитията ще се организират в НДК в столицата, а всички срещи и конференции ще са преведени и на български език.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР