За пръв път тази година 27 май официално е обявен

...
За пръв път тази година 27 май официално е обявен
Коментари Харесай

27 май - Световен ден на спешната медицина

За пръв път тази година 27 май публично е разгласен от Европейската асоциация по незабавна медицина EUSEM за Световен ден на незабавната медицина.

Целта на този ден е да се обединят хората и ръководещите по света мисловно и да приказват за незабавната медицина и незабавната здравна помощ и важноста на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

В писмо пациентски организации "Заедно с теб " изясняват, че на този ден, а и освен, е значимо да се осъзнае нуждата от добре създадени, готови и проведени незабавни медицински системи на всички места по света, тъй че да оцелеят повече хора и да се понижат уврежданията, до които водят незабавните положения.

В тази връзка от пациентските организации са учредили грамоти за първото отбелязване на Световния ден на незабавната медицина, "за да помогнем на хората да схванат, че незабавната здравна помощ се извършва по-добре от способени експерти, лекари експерти по незабавна медицина, медицински сестри, парамедици, техници, способен спомагателен личен състав и работещи в проведени структури и системи, подготвени в оказването на незабавна здравна помощ ".

От организациите молят през днешния ден жителите, пациентите, здравният личен състав и институциите по целия свят да приказват за напредъка на незабавната медицина.

Грамотите ще бъдат изпратени на шефовете на лечебните заведения, в които работят отличените незабавни медици.

На 27 май 1994 година в гр. Льовен, Белгия, се основава "Клубът Льовен " - група интензивни медици, които вкарват специалността незабавна медицина в Европа.

България е една от първите пет страни в Европа, която вкарва специализацията по незабавна медицина като съществена компетентност за лекарипрез същата година. До момента у нас има 1 400 лекари с тази компетентност.
От 2015 година е въведена и специализация за медицинските експерти "Спешна здравна помощ " и към този момент има десетки експерти по незабавна медицина и измежду тях.

На Световния ден на незабавната медицина news.bg приканва за повече почитание към работата на незабавните медици, предвид на честите похищения и експанзията, която жители упражняват върху лекарите от центровете за незабавна здравна помощ.

Днес също по този начин Националният център по трансфузионна хематология провежда акция за кръводаряване в София.

Акцията се организира в Енорийския център на храм "Рождество Христово ", съобщи Българска национална телевизия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР