За пръв път сценична творба на Албена Петрович Врачанска -

...
За пръв път сценична творба на Албена Петрович Врачанска -
Коментари Харесай

Утре е българският оперен дебют на Албена Врачанска

За пръв път театрална творба на Албена Петрович Врачанска - известна като композитор и одобрен експериментатор в Европа, се играе в България. В Старозагорската опера на следващия ден, вторник – 15 май, от 19 ч. на Камерната сцена 234 – или Сцена в " джоба " – е международната премиера на двете едноактни опери " Любовниците " и " Ревност " под общото заглавие " Любов и ревнивост ".
Режисьор е Елена Стоянова, която обича опита и харесва да слага камерни заглавия.
Тя споделя: " Любов и ревнивост " има извънредно забавна музикална и словесна драматургия и дава опция за друг вид прочит и интерпретационен метод. Темата, на която се спряхме в работата с художника Кристиан Леков, е самотата, и по-специално самотата на индивида от XXI век. "

В метода ми съм търсила натурализъм, а във визията се стремяхме към така наречен хиперреализъм, продължава тя. " Мястото на деяние е променено - настоящите лица са сложени на покривите на жилищни здания. Това е мястото, на което всеки може да се издигне над проблемите, да бъде самичък или с компания; събирателна точка на ориси, духове и истории, които на пръв взор нямат доста общо. Самата височина се употребява в играта на изпълнителите и дава опция за разнообразни вероятности. Исках да опиша голям брой паралелни истории, които на пръв взор са в едно пространство, само че нямат общо. Играя на равнища - прозорците на жилищата и покривите, страха от високото и неговото превъзмогване ", споделя Елена Стоянова.За Албена Врачанска и творбата й споделя: " Има разговор сред музиката на Албена - която е със характерен език, и публиката. В никакъв случай не мога да кажа, че поради експерименталността публиката и нейните усещания са изолирани. " А за себе си е уверена: " Имам голямо предпочитание да работя модерна музика. Такава за жал се прави малко в България. В непознато постоянно има риск, само че имам вяра, че само конфликтът ни с новото може да ни докара до развиване. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР