За пръв път стокообменът между двете държави надминава 1 млд.

...
За пръв път стокообменът между двете държави надминава 1 млд.
Коментари Харесай

Османи за отношенията с България: На провокаторите не трябва да се придава тежест

За пръв път стокообменът сред двете страни надминава 1 млд. евро, посочи македонският външен министър

" Отношенията сред България и Република Северна Македония се развиват в границите на предстоящото, реализира се постоянна връзка и на 7 декември министърът на външните работи на България, с огромна делегация, идва в Скопие, с цел да отбележим на бизнес конгрес това, че за пръв път стокообменът сред двете страни надминава 1 млд. евро. Само за последните 10 дни имаше четири срещи на равнище министри, зам.-министри в разнообразни браншове ", сподели на конференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, представен от Българска телеграфна агенция. 

По думите му нормализирането на връзките " иззема програмата на провокаторите ”, които имат партийно-политически цели и „ на които не би трябвало да се придава тежест, тъй като това ги прави по-силни ”. 

Няма политически напън върху работата на взаимната историческа комисия сред България и Република Северна Македония, сподели беше Османи в отговор на журналистически въпрос, уточнявайки, че публичен напън евентуално има, само че задължението на министерството на външните работи е да обезпечи опция на комисията да работи. Министърът означи, че самият той рядко поддържа връзка с членовете на комисията, „ с цел да не го усетят като форма на въздействие ”.

Османи още веднъж съобщи, че в страната има неправилно усещане, че с Европейски Съюз се договаря. „ Регулациите и директивите са такива, каквито са, и те би трябвало да бъдат признати. Те не могат да бъдат изменени, само че ние можем да работим по темповете на присъединение към Европейски Съюз. До ноември 2023 година процесът би трябвало да бъде приключен и да стартираме да отваряме главите по договарянията, тъй като можем да изпуснем момента, а за това е нужен държавен консенсус сред политическите партии ”, уточни Османи. 

Според него страната е решила своите екзистенциални въпроси, вътрешно се е консолидирала в изискванията на функционална мултиетническа народна власт и междуетнически връзки, оправила е връзките си със съседите си и се е утвърдила в интернационален проект и идващите години ще бъдат години на антикорупционна политика за страната. 

„ Република Северна Македония има сериозен проблем с корупцията на всички равнища, освен на политическо равнище. На всички вероятни равнища, във всички вероятни обществени браншове, където жителите търсят услуги от страната. И този фокус слагаме дружно с нашите сътрудници от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Един от претекстовете за започване на стратегическия разговор със Съединени американски щати беше присъединяване им в антикорупционните политики и тук. Вече имаме два съществени инструмента за мониторинг на антикорупционните политики - скринингът и договарянията с Европейски Съюз, и Съединени американски щати, посредством стратегическия разговор и техните принадлежности ”, сподели Османи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР