За пръв път след 40-годишно прекъсване в България бе открита

...
За пръв път след 40-годишно прекъсване в България бе открита
Коментари Харесай

Златният шанс на Крумовград

За пръв път след 40-годишно спиране в България бе открита нова мина. „ Дънди Прешъс Металс “ разкри пред обществото рудника „ Ада тепе “ в Крумовград и обогатителната фабрика – инвестиция за 164 млн. $, която разкри стотици високоплатени работни места и съживи локалната стопанска система.
В формалната гала участваха министър председателят Бойко Борисов, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на Крумовград Сабихан Мехмед и целият върховен мениджмънт на „ Дънди Прешъс Металс “. Откриването бе празник за всички чиновници и сътрудници на компанията, както и за жителите на дребния родопски град.

„ Ада тепе “ е най-старият прочут златодобивен рудник в Европа, а новите уреди са построени за 2 години и над 2 млн. човекочаса. Те употребяват съвременни технологии, отговарящи на най-високи екологични условия. Подобно на обекта на канадската компания в Челопеч, предприятието създава златен концентрат, който впослествие се продава за преправка на металургични фабрики. От 1 звук концентрат се извлича към 1 кг злато.
Разработването на златната мина е голямо събитие за регион, разчитащ основно на тютюнопроизводство за поминъка си. Средната заплата в новия обект на „ Дънди Прешъс “ е 2100 лева бруто, а съгласно премиера Борисов тя може да доближи 2700 лева през март следващата година. Министър-председателят изиска от канадската компания да дава по-големи заплати, „ тъй като служащите са нашето бъдеще “.

Изпълнителният шеф на компанията-майка Dundy Precious Рик Хаус похвали капиталовия климат в България. Той изрази задоволството си, че чиновниците бързо усвояват модерните технологии в процеса на работа.
(какво описа Рик Хаус пред Actualno.com, може да прочетете през уикенда)
В мината, където най-ниската съществена заплата е към 1600 лева, работят 279 души, от които единствено 9 не са локални. Добиват се към 800-850 000 тона руда годишно, тя се обогатява във фабриката, с цел да се трансформира в концентрат, от който се извличат 80-85 000 унции злато. Капацитетът на рудника „ Ада тепе “ е 8 години, само че работата на предприятието в Крумовград може да продължи, в случай че бъдат открити други находища в региона.

„ Траките и хората, живели по тези земи, са най-старите миньори в света. Миньорството е в нашите гени “, сподели доктор инж. Илия Гърков, изпълнителен шеф на „ Дънди Прешъс Металс Крумовград “.
„ Благодаря на хората, които ни схванаха и ни поддържаха. Този план е образец за целия минен свят по какъв начин компания и общественост могат да работят дружно “, посочи Гърков.
Отпадъците от добивната активност се отделят в особено интегрирано оборудване за предпазване на минни боклуци, което щади околната среда. Използваната вода за добива се пречиства и използва още веднъж, с цел да няма загуби.

Компанията учреди и фонд от 5 млн. $, предопределен за развиване на локалния бизнес, тъй че хората в региона в бъдеще да имат самостоятелен занаят и отвън рудодобива. „ Дънди Прешъс “ ще подкрепя голям брой просветителни, обществени и културни начинания в региона.
Най-големият печеливш от действието на новия рудник несъмнено е локалната общественост. Давайки сигурна и високоплатена работа, „ Ада тепе “ е късмет за хората в Крумовград да останат (или да се завърнат) в родния край. Там, където са домът, околните и приятелите им. Там, където принадлежат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР