За пръв път регламентираме статута на на постдокторантите по програмата

...
За пръв път регламентираме статута на на постдокторантите по програмата
Коментари Харесай

Спираме изтичането на мозъци с по-големи стипендии за докторанти


За пръв път регламентираме статута на на постдокторантите по програмата за млади учени и постдокторанти.
Това са млади учени, които са придобили докторска степен и които стартират научната си кариера в България. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция след съвещание на Министерски съвет.

" Много значимо е, че с две от тези стратегии, ориентирани към присъединяване на българските учени в европейски стратегии, ние вършим самобитна реинтеграционна политика във връзка с учените ", изясни Вълчев.

Той сподели още, че по съставния елемент за млади учени ще бъдат предоставяни от 200 до 500 лева в допълнение, в случай че съответният академик има трудово правно отношение и 900 лева допълнитено месечно, в случай че той няма трудово правоототношение.

По съставния елемент за постдокторанти ще бъдат предоставени от 1500 до 3 000 лева месечно , в допълнение на един постдокторант.

 Отпускат 18 млн. лева за реализирането на научни задачи в 8 бранша
Отпускат 18 млн. лева за реализирането на научни задачи в 8 бранша

Програмите са на обща стойност 61 млн. лева

Акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките, разяснява в това отношение, че страната ни е изостанала освен във връзка с европейските страни, само че и в международен мащаб. Той приветства опцията в България да идват и хора от чужбина, които да да работят. Според него увеличението на стипендиите на докторанти е доста парещ въпрос.

" МОН е намерило един добър баланс, тъй като от една страна не може да се раздават средства на калпак, без да се гледат какви са резултатите в научните организации, въпреки това стипендията от 500 лева е една извънредно ниска стипендия . Това е мощен сигнал към тези организации, които правят научни проучвания. Същевременно мощен сигнал към младежите, че държавните институции стартират да поставят повече грижи за тяхното развиване ", разяснява той.

 С 50 млн. лева страната подсигурява студентските и докторантските заеми
С 50 млн. лева страната подсигурява студентските и докторантските заеми

За тази година

Акад. Ревалски бе безапелационен, че за първи път България има една политика за прекъсването на приключването на мозъци , тъй като другояче и до момента продължаваме да бъдем един чист донор в региона на науката.

На днешното си съвещание държавното управление утвърди разпореждане за изискванията и реда за даване на стипендии на докторантите.

Стана ясно, че парите за стипендии на докторанти на годишна база ще бъдат 3 милиона. От МОН упорстват за диференциран метод. В взаимозависимост от научната организация и оценката на научната организация докторантите ще могат да получат в допълнение средства. Те могат да бъдат и в размер на 50 лева, само че могат и да бъдат и 350 лева месечно.

Вълчев разяснява, че имаме нарастване на докторантите, само че има и редица научни звена, които имат ниска оценка за продукцията си и това е очевидно и от рейтинговата система на висшите учебни заведения.

 Над 5 млн. лв. контрактувани за поддръжка на студенти, докторанти и учени
Над 5 млн. лв. контрактувани за поддръжка на студенти, докторанти и учени

500 млади учени до 34 години ще получат поддръжка за научно-изследователска активност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР