За пръв път правителствени служители в Хонконг излязоха на улицата,

...
За пръв път правителствени служители в Хонконг излязоха на улицата,
Коментари Харесай

Хиляди държавни служители в Хонконг протестираха за пръв път въпреки забраната

За пръв път държавни чиновници в Хонконг излязоха на улицата, с цел да пронестират и да призоват управляващите да си върнат доверието на жителите, съобщи " Ройтерс ".

Демонстрацията бе мирна, само че участници в нея носеха маски, с цел да скрият самоличността си. Управата на Хонконг съобщи, че от близо 180-те хиляди служители се чака да останат неутрални. Някои от тях обаче упорстват, че митингът е бил импровизиран и по тази причина не може да се приказва за взимане на страна.

Множеството блокира съществени пътни артерии в бизнес сърцето на Хонконг и затрудни трафика. Действията им предхождат предстояща вълна митинги този уикенд и стачка в няколко бранша като превоз и обучение.

Протестите, почнали поради противоречив закон за екстрадицията в Китай, се считат за едно от най-сериозните провокации пред комунистическата партия в Пекин. Те прераснаха в претенции за повече народна власт и се оказаха ориентирани освен против локалния властник Кари Лам, а и против представителството на Пекин.

 Хиляди държавни чиновници в Хонконг стачкуваха за пръв път макар възбраната
© Reuters

Държавни чиновници изпратиха до Лам писмо, в което предизвестиха, че народът на Хонконг е " на ръба " и на територия, постоянно наслаждавала се на " висока степен на независимост ", е " тъпо, че виждаме такова подтисничество ". Исканията са законопроектът за екстрадицията да бъде изцяло отдръпнат (засега работата по него е отложена), да се спре определянето на митингите като " вълнения ", да се смъкват обвиняванията към десетки задържани в хода на демонстрациите, без значение следствие на насилствения отговор на властта и продължение на политическите промени.

Полицията все по-често е подложена на критика за приложимост на мощ против протестиращи и че дефинира стачкуващи като част от незаконни групи. Предупреждение към протестиращите имаше и от китайската войска, разгласила тази седмица рекламно видео с реакция против вълнения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР