За пръв път откакто са били създадени преди повече от

...
За пръв път откакто са били създадени преди повече от
Коментари Харесай

Две картини на Моне заедно за пръв път в САЩ

За пръв път откогато са били основани преди повече от век, две маслени картини на градината на Клод Моне във Ветой са събрани на едно място във Вашингтон.

Моне се мести със фамилията си във Ветой, в покрайнините на Париж, през 1878 година, поради финансови усложнения. Там стартира най-продуктивният интервал на френския импресионист, който за три години основава съвсем 300 картини, в това число „ Градината на художника във Ветой ” от 1881 година

До 8 август в Националната изложба във Вашингтон са на показ две от четирите картини на свежа лятна градина с големи слънчогледи. Едната от картините е част от сбирката на вашингтонската изложба, а другата е краткотрайно заета от калифорнийския музей " Нортън Саймън ".

„ Това е повратна точка в кариерата на Моне, когато той се обръща към пейзажа и стартира да се интересува от атмосферни резултати, ” споделя Кимбърли Джоунс, куратор на изложбата във вашингтонската изложба.

„ Преди да съберем двете картини дружно, постоянно описвахме тази като много небрежна, тъй като нямахме друга версия, а смятахме, че тази е просто очерк за по-голяма картина, ” споделя Емили Талбот, куратор от Нортън Саймън.

„ Всички оповестени проучвания на тези две картини са под въпрос в този момент, когато те са дружно. ”

Докато във версията от " Нортън Саймън " Моне наслоява тъмнозелено върху кобалтово синьо, с цел да придаде повече темперамент на небето, в картината от вашингтонската изложба небето е дефинирано от контраста сред дебело и фино, и секторите чисто платно.

Поредицата картини на градината във Ветой са считани за прототип на концепцията му да рисува в огромни серии. През 1890те, той стартира да рисува в серии от десетки картини на един и същи обект – Руанската катедрала, лондонския Парламент или водни лилии – през разнообразни сезони или елементи от деня, нормално от една и съща позиция. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР