За пръв път от времената на Втората световна война бе

...
За пръв път от времената на Втората световна война бе
Коментари Харесай

"Ленд-лийз" за Украйна - на каква помощ може да разчита Киев в битката с терористична Русия

За пръв път от времената на Втората международна война бе обновен законът за тъй наречените " ленд-лийз " (заем-наем, бел. ред.), който има решаващо значение за увеличение на отбранителните качества на Украйна. Законът за " ленд-лийз ", който сполучливо беше гласуван в двете камари на американския Конгрес и в този момент е даден за автограф на президента Байдън, касае освен Украйна, само че и всички страни на Източна Европа, като евентуални жертви на съветските агресори.

Законът " ленд-лийз " е невиждан акт за помощ на Англия, която се бори с Третия Райх, признат през март 1941 година И както преди 81 година, Вашингтон се завърща към този закон, тъй като провалянето на Украйна заплашва целия цивилизован свят. Важно е да се подчетае, че става дума за помощ под формата на " аренда ", отсам и самото название на закона. Тоест, това е тип " кледит " във тип на военна помощ, който обаче ще бъде заплатен след успеха на получаващата го страна.

Какво оръжие може да получи Украйна по този закон
Законът планува освен оръжие, само че и всичко належащо за успеха. Според него, Съединени американски щати могат да дадат на Украйна:
- всякакво оръжие, системи въоръжение, муниции, самолети, кораби, катери, друга военна техника и оръжие;
- всякакво имущество, съоръжение, артикули, материали, съставни елементи и така нататък, доставяни под формата на подготвена военна продукция, или всичко належащо за правенето им от страната-получател.

Единственото, което не може да бъде предоставено са оръжия за всеобщо поразяване, нуклеарни материали, както и търговски кораби. Украйна ще получи лесни за потребление и потвърдени системи за Противовъздушна отбрана, многофункционални изтребители от четвърто потомство F-16, противокорабни ракетни системи. Също по този начин тежка далекобойна артилерия, ракетни системи за залпов огън, бронирана техника, муниции за тях, цели електростанции, локомотиви, строителни материали, всякаква друга техника и още доста друго.

Кога Украйна ще заплати за тези доставки
В американското законодателство, уреждащо предаването на военно съоръжение и въоръжение на заем, има твърда норма - до 5 гоини. Но в тази ситуация с Украйна тя беше отстранена. Каквото остане неизползвано от страната получатал, се връща в Съединени американски щати след края на войната. Истината е, че преди повече от 80 години, Съединени американски щати не са упорствали Англия да връща или компенсира унищожената военна техника, а за останалата дадоха на Лондон дълготрайни заеми.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР