За пръв път от началото на войната в Украйна една

...
За пръв път от началото на войната в Украйна една
Коментари Харесай

Смъртни присъди за трима чужди бойци в Донецк

За пръв път от началото на войната в Украйна една от воюващите страни произнася смъртни присъди. Тримата задгранични бойци бяха наказани по обвиняване в „ дейности за насилствена промяна на властта и конституционния ред “ в самообявилата се сепаратистка „ Донецка национална република “, която е приета единствено от Русия.

Върховният съд в Донецк признал двамата британци и един мароканец за отговорни, заяви организация Интерфакс. Процесът бил извършен при закрити порти.

Съмнителни самопризнания

Според съда тримата обвинени били „ признали виновността си “. Единият от мъжете също така „ признал, че е бил обучаван в провеждането на терористични атентати “. Според организация ТАСС двама от задграничните бойци са признали присъединяване си в сражения, целящи „ принудително събаряне на властта “. По обвиняването, че са непознати наемници те обаче са пледирали за невиновност, оповестява същата организация.

Руското държавно управление неведнъж е заявявало в предишното, че гледа на чужденците като на наемници, заради което към тях не можели да се ползват интернационалните разпореждания за отбрана на военнопленниците. В същия смисъл неотдавна се изрече и представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков. В Русия от години към този момент е в действие мораториум над осъществяването на смъртните присъди. В проруските сепаратистки републики обаче този мораториум не важи.

Присъда без легитимност

Британското държавно управление реагира с „ огромна паника “ на произнесената присъда в Донецк. Говорител на премиера Борис Джонсън съобщи, че по Женевската спогодба всички военнопленници се употребяват с имунитет и „ не би трябвало да бъдат преследвани наказателно поради присъединяване във военни дейности “. Външната министърка Лиз Тръс остро осъди присъдата, като написа в Туитър, че става дума за „ скалъпена присъда без легитимност “. Двамата британци са били пленени от проруските сили в украинския град Мариупол в средата на април. Според известия в медиите двамата мъже са живеели в Украйна още отпреди войната и са били женени там. След съветската инвазия те са се сражавали на страната на украинската войска. Мароканецът се е предал по време на боеве наоколо до Мариупол през март.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР