За пръв път от много време докладът на работната група

...
За пръв път от много време докладът на работната група
Коментари Харесай

КЕВР е съгласна с „Булгаргаз“ цената на газа да се увеличи с 13,89 % през IV тримесечие


За пръв път от доста време отчетът на работната група на КЕВР съответствува с предлагането на „ Булгаргаз “ за нарастване на цената на синьото гориво през четвъртото тримесечие на 2018. Както наподобява, на откритото съвещание на регулатора, планувано за 25 септември не се обрисуват диспути или пояснения по разнообразни тематики и в частност за взет/недовзет доход.

Единодушно работната група към енергийния регулатор показва единодушие с предлагането на „ Булгаргаз “ за нарастване на цената, по която публичният снабдител продава на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа от 400,95 лева за 1000 куб м или 37,79 лева./MWh (без цена за достъп, транспорт, данък и ДДС) на 456,65 лева за 1000 куб м или 43,28 лева за MWh (без данък и ДДС). Малка разлика сред предлагането на газовото сдружение и работната група към КЕВР има само при използването на коефициента за преизчисление на цената от кубични метри в MWh, само че тя е несъществена и нарастването си остава от порядъка на 13,89 %.

Това е следващото нарастване на цената на синьото гориво и както към този момент е ясно това ще се отрази в посока покачване на цената на топлинната сила.
Както е известно позицията на КЕВР е, че няма никаква опция за въздействие върху цената на синьото гориво, защото тя е според от дълготрайния контракт с „ Газпром “.

Възможностите за търсене на запаси в бъдеще от тази позиция са от една страна посредством нови договаряния сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “, като в тази ситуация българската страна ще разчита на по-голямо схващане след антимонополното дело на Европейска комисия против газовия монополист и от друга – на изваждането на съставния елемент за взет/недовзет доход от формулата, което до известна степен ще облекчи газовото сдружение. По-важното е каква формула ще отбрани в границите на договарянията с „ Газпром “ българската страна, поради обстоятелството, че цената на природния газ на спотовите пазари напълно не бе по-евтина от тръбопроводното гориво, в противен случай. Както наподобява, цената в бъдеще ще зависи от гъвкавостта на един предстоящ контракт, а едвам по-късно се подрежда диверсификацията на източниците. Разбира се и от цените на петрола, които през последния месец означават непрестанен растеж.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР