За пръв път от години сирийските проправителствени сили овладяха важен

...
За пръв път от години сирийските проправителствени сили овладяха важен
Коментари Харесай

Силите на Асад овладяват важен град край Идлиб, напрежението с Турция нараства

За пръв път от години сирийските проправителствени сили овладяха значим град в провинция Идлиб - последна цитадела на бунтовниците в хода на войната.

Такива известия пристигнаха от интернационалните и локални медии и организации, наблюдаващи хода на продължаващия осем години и половина спор, на фона на възходящо напрежение с Турция след удари на сирийски и съветски самолети против неин ескорт.

Русия разгласи, че следи обстановката деликатно и че сега нейни военни са на терен. Междувременно един от редките си мнения по тематиката направи и Китай. Представител на Пекин съобщи след договаряния в Женева със специфичния делегат на Организация на обединените нации за Сирия, че има заплаха от " възобновление на терористични организации като " Ислямска страна ".

По-рано Сирийският център за наблюдаване на човешките права разгласи, че бунтовници и джихадисти са се изтеглили от Хан Шейхун - тяхна цитадела от 2014 година За " Ройтерс " това удостоверяват и военни източници, свързани с управляващите в Дамаск.

Фотогалерия: Сирийската база "Шайрат " преди и след удара на Съединени американски щати >

Районът към града в южен Идлиб е със стратегическо разположение и е значим за доставяне на бунтовниците, само че и стана прочут около офанзивите от 2017 година Тогава въздушни удари на проправителствени сили доведоха до гибелта на десетки цивилни, а Западът упрекна Сирия и Русия, че е употребявано химическо оръжие. Москва и Дамаск отричаха, обвинявайки бунтовници ту в инсценировка, ту в възможен гърмеж на склад за химически муниции. След случая се стигна до американски въздушен удар.

Джихадистката група " Хайят Тахрир аш Шам " (която на процедура управлява Идлиб) съобщи, че не е напуснала града. Въпреки това Центърът за правата на индивида приказва за евакуиране от няколко позиции в последните 24 часа

Турция - костеливият орех

Ако известията се потвърдят, победа в Хан Шейхун би била значима в опитите на режима на президента Башар ал Асад да освободи " всеки сантиметър " от Сирия.

Една от огромните компликации обаче идва от Турция. Поне трима души са убити при въздушен удар на сирийските сили против турски ескорт, пътуващ за провинция Идлиб, разгласи Анкара, която поддържа размирен организации. Атаката е станала преди постигане до бдителен пункт край град Морек (южно от Идлиб, в провинция Хама). През целия ден последва замяна на реплики сред представители на двете страни.

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу, представен от Анадолската организация, от този миг ще бъде направено всичко допустимо за отбрана на военнослужещите (каквито работят на терен, откогато Турция за пръв път влезе в Северна Сирия преди три години).

За позицията, на която се намират турските сили край Морек, текат договаряния сред Анкара и Москва, настояват източници на " Ройтерс ", подкрепящи режима в Дамаск. Но Чавушоглу съобщи, че това няма да се случи. Хан Шейхун е близо до тази позиция, покрай провинция Хама.

Турция, Идлиб и бежанците

Идлиб трябваше да е една от буферните зони, контрактувани сред Москва и Анкара предходната година. Край Морек бе една от 12-те наблюдателни позиции на Турция според съглашението с Русия.

Провинцията, където режимът изпрати (т.нар. евакуации) цивилни и част от бунтовниците, бягащи от овладените провинции на Сирия, обаче още веднъж се оказа на прицел на режима и съветските му съдружници, откакто бомбардировките продължиха през април.

В Идлиб са ситуирани и подкрепяни от Турция умерени бунтовници и заплахата от тежки конфликти сред тях и силите на Асад в буферната зона - за сметка на цивилните - бе честа тематика на срещите на президентите на двете страни.

Оценки на разнообразни специалисти организации сочат, че починалите цивилни са стотици. " Сбъдва се най-големият ни призрачен сън ", сподели за Би Би Си Ян Егеланд, общоприет секретар на Норвежкия бежански съвет. Преди две години като началник на група на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси в Сирия той предизвести, че и Дамаск, и Анкара към този момент са предизвикали филантропична злополука.

Новата ескалация на напрежението в Турция се случва в миг, когато съгласно изявления на турски и интернационалните медии Анкара все по-често прибягва до връщане на сирийски бежанци (формално непринудено и с автограф на документи), пребиваващи в Истанбул. Сирийци, претърпели това, настояват, че някои от тях са се озовали в зони на спорове като Идлиб в миг, когато в Турция внезапно се задълбочават антибежанските настроения.

Днес изтича крайният период за десетки (или стотици) хиляди сирийци, които живеят незаконно в Истанбул, да изоставен града. Част от тях са регистрирани в други турски провинции, други са без документи. По публични данни сирийците в Турция са към милион, само че множеството наблюдаващи правят оценка броя им над 1 млн. души, в случай че се броят и нерегистрираните.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР