За пръв път от години приемането на в ресорната парбламентарна

...
За пръв път от години приемането на в ресорната парбламентарна
Коментари Харесай

Асен Василев: България е бедна заради затягането на коланите в последните 20 години

За пръв път от години приемането на в отрасловата парбламентарна комисия в петък се трансформира в същински първокласен конфликт на хрумвания за това каква би трябвало да бъде философията на фискалната политика на България. Новата власт в лицето на вицепремиера Асен Василев се изправи против следваната през последните 20 години консервативна политика, предпазена от най-хубавите финансисти на ГЕРБ в комисията Кирил Ананиев и Красимир Вълчев. От думите на министъра се разбра, че той има друга визия за това какъв брой и по какъв начин да се харчи бюджетът.

ГЕРБ: Всички финансови министри в последните 25 години пазеха стабилността

" Днес е историческа дата - 4 февруари. От събитията тогава се навършиха 25 години. За тези 25 години всички финансови министри имаха доста недостатъци, можем да ги обвиним за доста неща, само че бяха възприели задачата да пазят финансовата непоклатимост. Именно финансовата непоклатимост е най-важната мярка за растежа ", съобщи Красимир Вълчев от ГЕРБ.

По думите му сега бюджетът би трябвало да води антициклична политика и не е вярно той да се гласоподава със систематичен недостиг. " Имам възприятието, че на вас инфлацията ви харесва. Води до огромни доходи в бюджета, само че това е най-мощният механизъм за преразпределяне на приход и национално благосъстояние ", сподели Вълчев.

На тази позиция са също доста финансови специалисти и представители на политическия хайлайф, които пазят водената през последните 20 години консервативна фискална политика и считат, че точно тя е съдействала за плавното, само че устойчиво повишение на приходите на българите от 28% от междинните в Европейски Съюз до над 55% все още.

Асен Василев: Досегашната политика е била неправилна

Вицепремиерът Асен Василев обаче твърди, че точно тази политика е повода България да е най-бедната страна в Европейски Съюз и да изостава от страни като Хърватия, Словакия и други в района.

" Изключителният фискален консерватизъм през последните 20 години е повода България да изостава от всички останали страни от Европейски Съюз в Централна и Източна Европа ", отвърна вицепремиерът.

Той разгласи, че образованието му е тъкмо в областта на това по какъв начин една бедна страна да стане богата и от тази вероятност счита да заложи на нова философия.

Според Василев България може да стане богата само посредством смяна на съотношението сред капитала и труда. По-конкретно би трябвало да се подхващат три съществени стъпки – вложения в инфраструктура и машини, тъй че да се усъвършенства продуктивността на труда; повишение на квалификацията на работещите и възстановяване на финансовата рамка в страната.

" Ако ние не влагаме в капитал, в човешки запаси и не понижим административното задължение, няма да реализираме напредък ", счита Василев.

По думите му до момента страната съвсем не е влагала личен запас за вложения, а е разчитала за това на европейските средства, или по-точно на " това от тях, което не бъде отклонено ". " Затова имаме инфраструктура, която е по-зле, в сравнение с по времето на Римската империя ", съобщи Василев. От тази година България ще вземе личната си орис в личните си ръце и ще влага 8.2 милиарда лева в финансови разноски, като 6.6 милиарда лева от тях са национални средства, сподели патетично Василев.

По думите му би трябвало да се заложи на верните вложения, тъй че да се реализира стопански напредък, който ще докара до по-високи приходи.

Василев акцентира, че всичко това ще стане във финансова рамка, която цели да се съобрази с Маастрихтските критерии за дълга и недостига.

Кирил Ананиев: Нямате историческа памет

Разсъжденията на министъра провокираха прочувствена ответна реакция у най-опитния бюджетар в страната - Кирил Ананиев. " Нямате историческа памет и не помнихте от кое място тръгнахме през 2000 година, по какъв начин въведохме валутния ръб и позволихме страната да оцелее ", реагира той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР