За пръв път от десетилетия насам в едно от най-малките,

...
За пръв път от десетилетия насам в едно от най-малките,
Коментари Харесай

В мездренското село Ослен Криводол възродиха честването на Бабинден /снимки/

За пръв път от десетилетия насам в едно от най-малките, само че другояче извънредно будно село в община Мездра - Ослен Криводол, възродиха традицията за честване на Бабинден. Навръх 8 януари, когато по нов жанр означаваме Деня на родилната помощ, 30-на дами от полупланинското населено място се събраха в постройката на локалното кметство, с цел да почетат дружно жизнерадостния национален празник. Тържеството бе проведено със съдействието на новоназначения кметски наместник Роман Иванов.
С доста артистизъм и автентичен комизъм 72-годишната Мария Тодорова, която е някогашна детска учителка, и младите невести Божена и Люба пресъздадоха стародавни обреди, присъщи за този празник - като се стартира от ритуалното умиване на ръцете и даряване на бабата акушерка, премине се през прекадяване с тамян под полите на дамите (за да нямат проблеми със зачеването) и през търкаляне на решето (обичай, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото), та се стигне до изродяване на бебе.
„ Дай боже, си́чките тия дами, дéка са насéдали тука, да се напънат малко и да ро́дат най-малко по още едно, че това село има потребност от дéца!, назова закачливо „ бабата “ и добави: „ И да знаете, булки: със стиснати кълки дéца се не раждат! “
Ръководителят на йога студио в Мездра Диана Иванова напомни на присъстващите обичайните български национални празници и техните църковно-християнски сходства, след което беше осъществено обредно месене на самун единствено в наличието на дами. Веселбата продължи с вицове за баби, безчетен брой хора́ и песни.
Накрая всички седнаха на общата софра, на която изобилстваше от пити, баници с тиква и сирене, пълнени чушки с фасул, кисело зеле, картофена салата, кексове и други домашни благинки. Разбира се, не липсваха ракийка и руйно винце, в това число медовина и сироп от бял бъз.
„ Много е добре, че се събираме. Че хората се отчуждиха, нема почитание един към други, а по този начин ша са сътвори почитание отначало “, показа най-възрастната осленкриводолчанка - 93-годишната баба Гена Алипиева, която е някогашна учителка и счетоводител в мездренската мелница. На всички поисквам да стигнат моите години, дори да ма надвишат! Да са дълголетни и да бъдат положителни! “
Честването на Бабинден е следващата традиция, която беше възродена в последно време в Ослен Криводол. На Бъдни вечер за пръв път от незапомнени времена в селото беше осъществено коледуване, а при започване на март локалното кметство има намерение да провежда кушия по случай Тодоровден (Конски Великден).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР