За пръв път от десетилетия насам един от най-трайните и

...
За пръв път от десетилетия насам един от най-трайните и
Коментари Харесай

Как Тръмп поставя на изпитание една от най-здравите връзки на САЩ

За пръв път от десетилетия насам един от най-трайните и другарски съюзи бе изправен пред съществено тестване, до момента в който канадците - общоприето считани за някои от най-приятните и общителни хора на света, преглъщат обидите на Доналд Тръмп към техния министър председател и офанзивите против комерсиалната политика на страната.

Някои канадци приканват премиера Джъстин Трюдо да търси помиряване с президента на Съединени американски щати. Много други желаят той да се държи твърдо, до момента в който Тръмп се стреми да извлече политическа полза с антиканадската си изразителност. Има обаче необятно единодушие с оценката на водещия канадски вестник " Глоуб енд мейл ": " Отношенията сред двама от най-близките съдружници в света в този момент са на гибелно ниско равнище ".

Искрата за борбата: Тръмп освен че загатна, че митата против Канада са оправдани поради националната сигурност, само че той и негови висши съветници нападнаха и Трюдо като " слабоволев " и " непочтен " политик, който забива нож в гърба и по тази причина заслужава място в пъкъла.

На канадците, които не отхвърлят изцяло стереотипния си имидж на скромни и общителни хора, изригването се стори изцяло несъответстващо на техния народен характер. Канадката Ан Мари Гьоц, която преподава международна политика в Нюйоркския университет, сподели, че се надява нейните сънародници да проявят " зряла възраст и въздържаност " освен това напрежение. " Докато сходни неуместни изявления и груби прояви се натрупат обаче, може да се натрупа също конфронтация и злост, което би било извънредно тъпо и дори сюрреалистично за двама от най-хубавите съседи на планетата ", сподели тя.

Неприязънта към този момент е осезаема. Популярен блогър за пътешествия и просвета от провинция Алберта, Майк Морисън, сподели, че двамата със брачната половинка си са отменили пътешестване до Съединени американски щати идващия месец. В Халтън Хилс, предградие на Торонто, градският съвет единомислещо одобри решение, насърчаващо локалните поданици и предприемачи, с типичната канадска учтивост, да обмислят опцията вероятно да заобикалят артикули от Съединени американски щати, когато " канадските заместители са рационално налични ".

" Тръмп е като неприятен гостенин. Той закъсня, потегли си по-рано и обиди домакина ", сподели кметът Рик Бонет. По думите му, " с подобен грубиянин като Тръмп не можеш просто да продължаваш да търпиш и да търпиш ".

Връзките сред двете страни нямат аналог в света. Търговията сред Съединени американски щати и Канада възлиза на общо към 673.9 милиарда щатски $ през 2017 година с остатък от 8.4 милиарда в интерес на Съединените щати. Всеки ден към 400 000 души прекосяват най-дългата междудържавна граница в света. Има тясно съдействие в защитата, граничната сигурност и правоприлагането и голямо съвпадане в културата, традициите и развлеченията.

Но както при множеството интимни връзки, имало е и тежки моменти. Ограничени търговски войни за дървесина, дървесна пулпа и хартия и други артикули са пламвали и угасвали от време на време десетилетия наред. В началото на 60-те години имаше мъчителен раздор заради персоналната неприязън сред президента Джон Ф. Кенеди и тогавашния министър председател Джон Дифенбейкър,

който се опъна на натиска на Съединени американски щати

да бъде по-агресивен в интригите на Студената война. По-късно Витнамската война провокира някои различия, откакто канадците - в това число бащата на Джъстин Трюдо, тогавашният министър председател Пиер Елиот Трюдо - одобриха задушевно американските дезертьори от военна работа, минали границата. А някои канадци, изключително интелигенцията в провинция Онтарио, са склонни да считат американците за по-тъпи и обичащи оръжията, в сравнение с хората северно от границата.

" Ката цяло канадците постоянно са ни възприемали като едро, мощно, непослушно, само че в същността си положително дете - огромно животно, от което не е нужно да се плашат, само че което понякога в действителност прави нелепости ", сподели Стивън Бланк, американски академик, който е преподавал от двете страни на границата.

Фотогалерия: Квебек преди срещата на Г-7 - "официални " митинги и възбрана на течни торове >

Скандалът се развихри в края на срещата на върха на Г-7 в Квебек. Докато Тръмп към този момент беше на път за срещата си с водача на Северна Корея, Трюдо сподели пред кореспонденти, че Канада ще отговори на новите мита на Съединени американски щати, които счита за несправедливи. Тръмп беше гневен, изтегли Съединени американски щати от взаимното официално съобщение на Г-7 и назова Трюдо " непочтен " и " слабоволев ".

" В пъкъла има особено място за всеки задграничен водач, който води двулична дипломация по отношение на президента Доналд Джей Тръмп и се пробва да му забие нож в гърба, до момента в който излиза през вратата ", сподели комерсиалният консултант на Тръмп Питър Наваро.

Канадците от целия политически политически набор бяха възмутени. Трюдо, който води доста левоцентристки политики от името на своята Либерална партия, получи мощна поддръжка от своите нормално враждебни консервативни противници. Джейсън Кени, водачът на Обединената консервативна партия на Албърта, сподели, че е покъртен, че

Тръмп атакува министър-председателя, до момента в който любезничи с Ким Чен-ун

от Северна Корея. " Все по-странно е да виждаме по какъв начин една администрация засипва с похвали един тоталитарен деспот и в това време употребява невиждан език, с цел да порицава определения държавен водач на най-близкия съдружник на Съединените щати ", сподели Кени.

Коментаторът Дейвид Фръм, жител и на Канада, и на Съединени американски щати, сподели, че кавгата единствено ще увеличи престижа на Трюдо измежду канадците. " Отмъстителните туитове " на Тръмп, изпратени от борда на " Еър форс 1 " към неговите канадски домакини, евентуално не са понижили броя на неговите другари в Канада, по простата аритметична причина, че в случай че оставим настрани шепа крайнодесни консуматори на ЮТюб, той няма другари в Канада, които да губи ", писа Фръм в списание " Атлантик ".

Според коментатора на " Глоуб енд мейл " Лорънс Мартин обаче предизвикателността на Трюдо може да навреди на Канада и той го посъветва да потърси помирителни диалози с Тръмп, вместо да рискува нови търговски наказателни ограничения. " Всички преимущества са на страната на огромното куче ", написа Мартин. " Докато единствено 16 на 100 от износа на Съединени американски щати е за Канада, 72 % от този на Канада отива на юг ".

Бившият дипломат на Съединени американски щати в Канада Брус Хейман сподели, че съгласно него администрацията на Тръмп твърдо е решила да се отдръпна от Северноамериканското съглашение за свободна търговия (НАФТА) и е измислила " антиканадска версия ", която ще му помогне, когато дръпне шалтера. Последваща комерсиална война ще бъде мъчителна за Канада, само че в последна сметка ще й бъде от изгода, сподели Хейман: " Тя ще принуди Канада да се диверсифицира ".

Някои американци отхвърлиха язвителната изразителност на Тръмп, употребявайки хаштага #ThanksCanada в " Туитър ", с цел да подчертаят позитивните неща, които е направила Канада. " Глоуб енд мейл " писа, че е получил десетки писма от американци, мнозина от които са смаяни от държанието на президента. " Ние в Америка се нуждаем доста от положителния темперамент на вашия народ и трезвото му възприятие за задача като увещание за това кое в действителност прави Америка велика ", е написал Том Гърсън от Олд Сейбрук, Кънектикът. " Знам, че ние, вашите другари на юг, можем да разчитаме на Канада за това ентусиазъм и за доста повече - в този момент и постоянно ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (753)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР