За пръв път от 40-те години насам Българската православна църква

...
За пръв път от 40-те години насам Българската православна църква
Коментари Харесай

Българската православна църква внесе проект за учебници по православие

За пръв път от 40-те години насам Българската православна черква е създател на учебници. Светият Синод взе участие в конкурс на просветното министерство, с който ще бъдат определени новите пособия по предмета „ вяра “. Той се учи и сега и не е наложителен, а избираем.

БПЦ и още три издателства внесоха планове за учебници от 1 до 5 клас, по които ще се учи от идната академична година. Част от дилемите в тях са по кое време честваме имените си дни и кои са 10-те Божи заповеди.

Патриарх Неофит се срещна с регионални шефове, кметове и архиерейски наместници от Софийската епархия

„ Много значим аспект във всеки от учебниците са духовно-нравствените полезности, добродетелите, за децата да станат по-добри, по-силни, по-уверени, по-светли и градивни персони “, споделя Десислава Панайотова, специалист към просветния отдел на Светия Синод.

Втората стъпка, откакто импортираните планове бъдат прегледани от оценители, е да се чуе мнението и на учителите, акцентират от МОН.

Според зам.-директора на 119 СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ – Симеон Ангелов пред БТВ, актуалните способи на преподаване разрешават предмети като вяра да се учат по задоволително всемирски метод.

„ Все отново няма да ги върнем децата в килийните учебни заведения. Всичко това е обвързано с християнската вяра и с българските нрави и традиции, а те са неразделни един от различен “, споделя той. Мненията измежду родителите обаче са противоположни. „ Не считам, че религиите имат място в светското учебно заведение “, споделя Ива Петкова, родител на седмокласник.

Според нея сходни дисциплини би трябвало да са част от образователните стратегии по история. „ Аз съм „ за “, за какво не. Няма нищо неприятно в това “, споделя Ростислав Спасов, татко на третокласничка.

За предмета „ вяра “ с изключение на учебници в раздел „ православие “, бяха импортирани планове за пособия за още два раздела – ислям и неконфесионално образование.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР