За пръв път колумбийците гласуват на избори, които включват и

...
За пръв път колумбийците гласуват на избори, които включват и
Коментари Харесай

Как бившите бунтовници ФАРК промениха днешните избори в Колумбия

За пръв път колумбийците гласоподават на избори, които включват и някогашната въоръжена формация ФАРК и които ще ѝ дадат опция да влезе в Народното събрание.

Революционните въоръжени сили на Колумбия обаче в този момент носят името Всеобщи революционни различни сили и са крайнолява политическа партия със същото редуциране на испански език. Имат непокътнати места и в двете камари на Народното събрание (по 5 във всяка), които ще получат без значение от резултата от вота. Тази квота е част от окончателната версия на историческото съглашение с колумбийските управляващи, предоговорено през 2016 година

В долната камара ФАРК е с листа от 13 претенденти (там колумбийците избират 166 депутати), а в сената - от 23-ма (при общо 102-ма сенатори). Ключови фрагменти от управлението ѝ, в това число известният Лусиано Аранго, прочут с името Иван Маркес, също са измежду тях, само че листата е " затворена " и няма по какъв начин директно да се гласоподава за претендент.

Тази година конгресът обаче за пръв път ще се състои от общо 278 вместо нормалните 268 места - поради " квотата " на ФАРК.

 Очаква се Иван Маркес, едно от най-разпознаваемите лица в управлението на ФАРК, да влезе в Народното събрание.
© Associated Press

Очаква се Иван Маркес, едно от най-разпознаваемите лица в управлението на ФАРК, да влезе в Народното събрание.

По-важните избори

Значението на този избор въпреки всичко е лимитирано, тъй като Колумбия е президентска република. Изборите за държавен глава предстоят, само че претендентът на ФАРК, водачът Родриго Лондоньо, се отдръпна от конкуренцията по-рано тази година заради здравословни аргументи поради интервенция на сърцето.

Ръководството на партията също по този начин се е оплаквало от " закани ", получавани по време на акцията за президент, която се разглеждаше като по-важна. Няколко изследвания даваха опция на на Лондоньо (известен с прозвището Тимоченко или Тимо) да завоюва президентския пост през май.

С близо 50 млн. души население Колумбия е втората най-населена страна в Южна Америка след Бразилия и втората испаноезична на американския континент след Мексико. Гласоподавателите са към 36 млн. души.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР