За пръв път кардинал застава днес на подсъдимата скамейка във

...
За пръв път кардинал застава днес на подсъдимата скамейка във
Коментари Харесай

За пръв път изправиха кардинал пред съда на Светия престол

За пръв път кардинал застава през днешния ден на подсъдимата пейка във Ватикана дружно с още девет души по дело за платен неизгодно с църковни пари първокласен парцел в Лондон, съобщи ДПА.
Още по тематиката
Съдът на Ватикана проверява ролята на 73-годишния кардинал Джовани Анджело Бечу и други обвинени в капиталов скандал, обвързван с потреблението на средства на Римокатолическата черква за покупката на първокласен парцел в елитния лондонски квартал " Челси ".

Твърди се, че за покупката, комисиони и самата договорка са платени няколкостотин милиона евро.

Наред с Бечу пред съда са изправени някогашни чиновници на Ватикана, в това число финансови мениджъри и консултант по сигурността. Повдигнати са им обвинявания за корист със служебно състояние, пране на пари, измами и финансови злоупотреби.

Този правосъден развой е един от най-големите до момента във Ватикана, делото съдържа стотици страници.

 Кардинал Джовани Анджело Бечу приказва пред медиите в Рим на 25 септевмеи 2020 година
Кардинал Джовани Анджело Бечу приказва пред медиите в Рим на 25 септевмеи 2020 година
Снимка: AP/БТА

Бечу, който бе заместител в Държавния секретариат на Ватикана, е първият кардинал, изправен на съд от Светия трон. Държавният секретариат, който е основният административен орган на Ватикана, е конституиран в процеса като групов просител.

Бечу оправда инвестицията и сподели, че в никакъв случай не е работил, воден от личната си полза. В коментар по-рано този месец кардиналът отхвърли обвиняванията в корупция и сподели, че е жертва на скрит план за очернянето му.

Няколко органа на Ватикана и Италия проверяват случая от юли 2019 година В хода на процеса следствието обхвана Обединените арабски емирства (ОАЕ), Англия, остров Джърси, Люксембург, Словения и Швейцария.

Според Светия трон правосъдният развой е обвързван с промените за повече бистрота във финансовите каузи на Ватикана, подхванати от папа Франциск.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР