За пръв път жена - при това отчасти чернокожа и

...
За пръв път жена - при това отчасти чернокожа и
Коментари Харесай

Чернокожа, азиатка, бивш главен прокурор: коя може да бъде първата жена вицепрезидент на САЩ?

За пръв път жена - освен това частично чернокожа и частично азиатка - е претендент за вицепрезидент на Съединени американски щати. Това е сенатор Камала Харис, 55-годишна, някогашен основен прокурор на Калифорния и допреди месеци - любимец в битката за президентския пост.

Кандидатът на демократите Джо Байдън разгласи избора си довечера, дни преди националната спогодба на партията. Той от дълго време бе заречен, че ще избере жена за собствен вицепрезидент и спекулациите, че тя ще бъде от етническо малцинство, се оправдаха. Харис обаче има и сериозен опит в изборите и в държавното ръководство.

Тя поддържа разширението на програмата за опазване на здравето Medicare и предложи нов закон за обществени помощи, който електронното издание Vox назова " най-близкото нещо до повсеместен базов приход, препоръчано от претендент за 2020 година ".

Байдън я назова " смел войник на страната на дребните хора и един от най-хубавите държавни чиновници " в известието си. " Джо Байдън може да сплоти американския народ, тъй като прекара живота си, борейки се за нас ", разяснява Харис.

Произходът на Харис - татко ѝ е от Ямайка, а майка ѝ от Индия - ще послужи да задейства чернокожите гласоподаватели, които са основни за успеха на Байдън, изключително в оспорвани щати като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Доналд Тръмп завоюва с малко там през 2016 година, само че това му обезпечи мястото в Белия дом. Оспорвана ще бъде битката и за южни щати като Джорджия и Флорида.

Байдън би бил най-старият президент в историята, в случай че бъде определен. Така че вицепрезидентът ще бъде значима фигура в още един смисъл - той ще поеме страната при гибелта на президента или просто ще може да се кандидатира за поста още през 2024 година

Републиканците демонстрираха неотложно, че ще опитат да изобразят Харис като коренен политик с крайнолеви цели - въпреки че точно опитът ѝ в правосъдната система и умерените ѝ позиции на фона на останалите претенденти ѝ костваха поддръжката на прогресивното крило на партията още преди началото на първичните избори. Тогава тя бе подложена на критика, че макар положителната си биография, генезис и сексапил, няма задоволително ясни позиции и се пробва да угоди на всички гласоподаватели, без да ангажира твърдо нито една демографска група.

След убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял служител на реда обаче Харис стартира да пропагандира за промени в силите на реда, опирайки се на опита си, и по този начин съумя да завоюва поддръжка у недоволните малцинства. Висшият консултант на акцията на Тръмп Катрина Пиърсън назова Харис " доказателството, че Байдън е празна черупка, запълнена с рисковия дневен ред на левите радикали ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР