За пръв път инициативни комитети от цяла София се обединяват

...
За пръв път инициативни комитети от цяла София се обединяват
Коментари Харесай

Обединени протестиращи по квартали отиват при Фандъкова с искане да спре презастрояването

За пръв път инициативни комитети от цяла София се сплотяват в една самодейност и с едно искане, ориентирано към Столична община и властимащите – да бъде спряно дейно презастрояването в София.
Инициативата носи името " Обединена София против презастрояването " и към този момент провежда първо събитие – на 27 юни, от 9:30 часа сутринта. Тогава ще бъдат предадени настояванията на самодейността на столичната кметица Йорданка Фандъкова. А те са:
1. До края на мандата на сегашния Столичен общински съвет да НЕ се одобряват подробни устройствени проекти, предвиждащи огромно застрояване или за огромни територии! Считаме, че този състав на Столичен общински съвет ИЗЧЕРПА ДОВЕРИЕТО НИ, своята ЛЕГИТИМНОСТ също и би трябвало такива значими решения да се взимат от НОВ състав с явен мандат и поддръжка от обществото.
2. При приемането на " Визия за София " и последващите промени в Общия организационен проект на Столична община да НЕ се лишава, а да се разшири зелената система на града, като се върнат планувани за застрояване терени в парковете на града. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. Да се подсигуряват терените, отреждани за учебни заведения, детски градини, паркинги, парко места и други от подробни устройствени проекти в общия организационен проект на Столична община. Да не се позволяват доста високи здания, пръснати из целия град, а да се обособят в компактни зони отвън жилищните комплекси.
3. Да се променят процедурите по приемане на устройствени проекти в София. Резултатите от публичните разисквания да НЕ са ПРОФОРМА както до в този момент, а да водят до действителен ангажимент от администрацията и вземане предвид с постъпилите оферти и възражения.
4. От Народното събрание да се одобряват СПЕШНИ ПРОМЕНИ в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО) и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:
- По-големи отстояния сред постройките без значение дали са напълно или отчасти жилищни;
- Да се разшири кръгът на ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ЛИЦА при изработването на подробни устройствени проекти, визи за планиране и позволения за градеж, и да включват наложително и прилежащите имоти;
- Всички неосъществени подробни устройствени проекти, надвишаващи оптималните равнища за компактност и активност на застрояване, да се преработят и съобразят с настоящите ограничения;
- Да се лимитират опциите за еднолично слагане на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.
5. Да се извърши цялостна инспекция, а не ПРОФОРМА на законността на осъществената реставрация, продажби и размени на парцели в урбанизираните територии на София.
6. Преработка на признатите подробни устройствени проекти, които позволяват презастрояване в жилищните квартали или строителство в междублокови пространства и паркове.
Членове на самодейността са протестиращи от Овча Купел, " Да спасим Борисовата градина ", " За Зелен Младост ", откъдето потегли Десислава Иванчева, " Протестна група Младост ", ИК " Лозенец ", които съумяха към този момент да спрат скандалния план " Златен век " на компания " Артекс ", поради което против двама от членовете на комитета бяха заведени каузи с искане на обезщетение за 200 000 лв., " Протестна група Дианабад ". Подкрепа има и от поданици на " Стрелбище ", а общинският консултант Войслав Тодоров, който влезе в Столичния общински съвет като претендент на Георги Кадиев, само че в този момент е самостоятелен консултант, поддържа самодейността.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР