За пръв път германски канцлер в МакедонияГерманският канцлер Ангела Меркел

...
За пръв път германски канцлер в МакедонияГерманският канцлер Ангела Меркел
Коментари Харесай

За пръв път германски канцлер в Македония

За пръв път немски канцлер в Македония
Германският канцлер Ангела Меркел през днешния ден ще бъде на публична аудиенция в Република Македония.

Меркел е първият немски канцлер, който е на аудиенция в Македония след оповестяването на независимостта на страната на днешния ден през 1991 година Германският канцлер е следващият почитан международен водач, който тези дни е в Скопие. Преди три дни в македонската столица бе генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а през вчерашния ден в западната ни съседка бе и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Говорителят на немското държавно управление Щефан Зайберт заяви, че по време на диалозите в Скопие главните тематики на канцлера с македонския министър председател Зоран Заев ще бъдат икономическите връзки. Визитата й обаче се смята за директна поддръжка за идния на 30 септември референдум за смяна на името на Република Македония. Германия от години намерено поддържа компромиса в разногласието за името сред Македония и Гърция. През последните седмици Берлин изрично отхвърли каквато и да е смяна на границите на Балканите.

Агенция БГНЕС напомня, че на 17 юни в региона на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ завършек на разногласието за името сред Гърция и Македония. На гала на Преспанското езеро, намиращо се на границата сред Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в наличието на министър председателите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този контракт дава опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР