За пръв държавни пари за МисионисНа Мисионис проф. Овчаров очаква да

...
За пръв държавни пари за МисионисНа Мисионис проф. Овчаров очаква да
Коментари Харесай

Перперикон чака 150 000 посетители

За пръв държавни пари за Мисионис


На Мисионис проф. Овчаров очаква да бъде разкрита една от четирите раннохристиянски базилики, в която е ставало всеобщо покръстване на възрастни хора.

“Надявам се тази година да счупим предходните върхове и да имаме едно посещаване от 100-150 хиляди индивида на Перперикон ”, съобщи ръководителят на разкопките на скалния град проф. Николай Овчаров.

Той даде начало на археологическия сезон и посочи, че разкопките започват на 25-и юни. Проф. Овчаров акцентира, че Перперикон е към този момент изцяло социализиран туристически обект след 19 години разкопки.

Акрополът е изцяло подготвен. Продължава работата по двата квартала – южния и северния. Очаква се да продължи работата по разкриването на архитектурата на града.

Археологът чака, с изключение на субсидията от 250 хиляди лв. за продължение на разкопките да бъдат отпуснати три милиона лв. за създаване на посетителски център в подножието на Перперикон.

През юли продължат разкопките и на Мисионис. “Получихме целева дотация от страна на страната. Много ми се желае и Североизточна България да има толкоз туристи, колкото Перперикон. Не инцидентно го назовавам Мисионис – Северният Перперикон ”, уточни археологът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР