За повечето хора вероятно извънредното положение забавя часовника и времето

...
За повечето хора вероятно извънредното положение забавя часовника и времето
Коментари Харесай

Асистираната репродукция - между противоепидемичните мерки и надбягването с времето

За множеството хора евентуално изключителното състояние забавя часовника и времето отвътре на прозореца се точи постепенно и отегчително. За Елена* обаче от няколко дни часовникът мести оглушително бързо стрелките си. Само нощите като че ли минават по-бавно, просто тъй като през това време тя е будна и с часове се взира в неразбираемото бъдеще.

Елена е една от стотиците дами, които ние, юристите, бихме нарекли със суховатия и дехуманизиращ термин " получател "  на поредната заповед на министъра на опазването на здравето, издадена на 21.04.2020 година От деня на нейното издаване бяха прекратени голям брой действия по асистирана репродукция. По – съответно се разпореди да не започват  нови процедури по хормонална стимулация  на пациентки  под 39 година възраст, нови процедури по трансфер  на размразени ембриони,  вътрематочните инсеминации , проучването на  стерилитет, обвързван с мъжки  фактор, процедурите по  даряване на яйцеклетки и  осъществяването на  ембриотрансфер  (в заповедта се сочи, че добитите яйцеклетки или ембриони следва да се криоконсервират).

Само че тези фамилии не са просто " получатели "  на тази заповед, а хора, които в продължение на месеци и години минават през тестванията на процедури с тежки странични резултати, преценяват всекидневието си с тях, опасяват се от резултатите и се надбягват с времето. Защото един от враговете на хората с репродуктивни проблеми е точно времето.

Елена да вземем за пример е минала хормонална стимулация, след която обаче няма да се случи мечтаната бременност, тъй като заповедта не разрешава осъществяването на ембриотрансфер и ще би трябвало да чака.

Действително голям брой уважавани професионални организации на експерти по репродуктивна медицина излязоха със серия от рекомендации, касаещи дейностите по асистирана репродукция.

American Society for Reproductive Medicine (ASRM) от време на време обновява рекомендациите си, като ги  основава на информацията за развиването на пандемията  в Съединени американски щати, налична посредством Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) и СЗО. Препоръките, издадени на 23.04.2020 година включват прекратяване на разнообразни по тип действия, като се акцентира обаче, че се обмислят тактики и положителни практики за възобновяване на действия, които са подвластни от времето. При издаване на рекомендациите се регистрират разнообразни фактори, които слагат преди всичко сигурността на пациента и медицинския личен състав, степента на развиване на пандемията, разпределението на запаси, в случай че не доближават, събитието, че някои положения и диагнози са времево чувствителни.

Във Англия Human Fertilization and Embryology Authority издаде наложително напътствие от 23.03.2020 година, съобразено с развиването на пандемията и задължи всички места, в които се реализира активност по асистирана репродукция, да преустановят активност, като се изключи дейностите, ориентирани към пациенти, за които има писмени данни от регистриран експерт, че има риск от прибързано развиване на стерилитет. На 22.04.2020 година е направено известие до всички фамилии, наранени от прекъсването на дейностите, в което те са известени, че Бордът на организацията е разискал на 21.04.2020 година по какъв начин да се реализира последователното възобновяване на лекуването, като се вземат поради мненията на професионалните асоциации и  отражението, което тези решения ще имат върху Националната здравна система (NHS).

European Society of Human Reproduction and Embryology също непрекъснато актуализира своите рекомендации  (последно на 17.04.2020 г.). Всички организации преценяват рекомендациите си със следните фактори:
Избягване на затруднения при осъществяване на лекуването и по време на бременност; Избягване на затруднения по време на бременност, свързани с SARS – – CoV – 2; Намаляването на риска от отвесно предаване на инфекцията, който все още не е напълно ясен; Подкрепата нужното систематизиране на запаси към незабавни случаи в изискванията на недостиг; Спазването на рекомендациите за обществена дистанция;
Прави усещане, че всички рекомендации са обосновани с наличните данни за развиването на пандемията в съответната страна. Например в Съединени американски щати и в Англия сега се записват огромен брой нови и смъртни случаи, както и пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи и фактически има дефицит на запаси. В България, въпреки това, има доста добър надзор върху пандемията, което разреши да се възвърне плановият банкет и лекуване на пациенти. Действително, издадената заповед  на Министерство на здравеопазването съдържа и част от направените рекомендации, които показах по – горе, само че няма никакви данни те да са съобразени с настоящата обстановка в страната.

Както всяка друга ограничаваща мярка в изискванията на изключителното състояние и тази би трябвало да бъде  пропорционална и обоснована , като не се допуска  дискриминация  при използването й.  Без да встъпвам в територията на експертите по репродуктивна медицина и епидемиология, при разбор на взетите ограничения със заповедта от 21.04.2020 година откривам основни дефицити при използването на тези критерии. Тук няма да се впускам в проучване на очевидните пороци при издаване на заповедта (нейното съображение например), тъй като те не биха били предизвикателство за нито един правист. Целта ми не е безсмислено критикуване, нито проява на по – висока подготвеност пред нейните създатели, които работят в тежки и динамични условия. Обжалването на този административен акт няма да спре действието му и (без значение от изхода на разногласието дали се касае за общ или нормативен административен акт)  би дало резултат надалеч във времето. А времето е доста скъпо освен за Елена, а и за десетки, даже стотици фамилии. Далеч по -добре би било със взаимни старания да достигнем до салдото, който ще обезпечи навреме лекуване на репродуктивните проблеми при фамилиите и ще отбрани тях, медицинските експерти и здравната ни система от непотребни опасности.

Заповедта не съдържа претекстове, които да обосновават прекъсването на всяка една от посочените действия, както и за какво е определянето на възрастова граница от 39 година при формулиране на възбраната за започване на нови процедури по хормонална стимулация. Издаването на този административен акт би следвало да се основава на деликатен разбор, като се вземе поради събитието, че всеки съответен случай би трябвало да бъде преценяван самостоятелно. Такава е рекомендацията и на Българската асоциацията по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ) в нейното писмо от 07.04.2020 година до Министъра на опазването на здравето, в което се показва, че процедурите по асистирана репродукция при избрана група пациенти могат да бъдат отсрочени в интервала на изключителното състояние, с изключение на ако „ елективно по преценка на лекуващия репродуктивен експерт няма основателни аргументи за неотложно осъществяване на лекуване за зачеване “. Тази рекомендация на експертите не е съобразена при издаване на заповедта, като резултатът е безапелационното и абсолютно ограничение на достъпа до лекуване на двойките, без опция да се съобразят характерни и строго самостоятелни фактори.

При издаване на заповедта министърът на опазването на здравето се е позовал на член 73 от Административнопроцесуален кодекс, който фактически дава опция при необходимост от наложително издаване на общ административен акт за обезпечаване на живота и здравето на жителите да не се спазят някои от наредбите, касаещи процедурите по издаване на ОАА за известяван и присъединяване на заинтригуваните лица в производството по издаването му.  Но това не икономисва на съответния орган задължението да оповести съображенията за издаването му в  хода на осъществяването на акта.

Освен това не може да не направи усещане, че заповедта е издадена в деня, в който с друга заповед на Министерство на здравеопазването се  възвърне плановият банкет на пациентите и провеждането на планови интервенции.  Това събитие е спомагателен мотив за неналичието на пропорция на взетата мярка, защото ограничението на плановия образец беше осъществено с две цели: попречване разпространяването на болестта и концентриране на повече запас за лекуване на нараствания брой пациенти вследствие на пандемията.

Мерките по отношение на хората с репродуктивни проблеми са дискриминативни спрямо тези, взети във връзка с други пациенти, страдащи от болести, които могат да бъдат оперирани или лекувани в планов порядък (лечение на херния, ендопротезиране, естетични интервенции и други). Последните имат достъп до планова здравна помощ от деня, в който тя беше лимитирана за първите.

Тези разлики в третирането на пациентите води и до тяхното стигматизиране. С издаването на тази нестимулирана заповед не стана ясно приема ли Министерство на здравеопазването, че лекуването на репродуктивни проблеми води до повече опасности от разпространяване на болестта спрямо лекуване на хронични болести или че тези пациенти са по – безотговорни? Аз бих споделила, че е тъкмо противоположното – пациентите, преминаващи през разнообразни стадии на лекуване за зачеване са извънредно прецизни, дисциплинирани и виновни към себе си и близките и този дискриминативен метод  ги слага в унизителна обстановка.

Забавянето на лекуването за зачеване може да докара до настъпване на съществени имуществени и неимуществени вреди за двойките с репродуктивни проблеми, които могат да потърсят отплата по реда на член 1, алинея 1 от ЗОДОВ. Предвид пороците на издадената заповед, се ангажирам да предвиждам, че резултатите ще бъдат в тяхна изгода. Със сигурност знам, че Елена не би желала правосъдни борби. Знам и че пациентите ясно осъзнават значимостта на подхванатите ограничения, когато са стимулирани, пропорционални, обосновани и недискриминативни.

Искрено се надявам, че дружно с експертите в тази област рестриктивните мерки ще бъдат преразгледани, ясно обосновани и съобразени с настоящата епидемиологична конюнктура в България, с събитието, че няма дефицит на запаси, има налични защитни средства и средства за стерилизация, както и благоприятни условия за осъществяване на проби преди обособените действия. Освен това всяко лечебно заведение е длъжно да подхваща ограничения за неразпространение на нозокомиални инфекции, каквото обвързване съществува доста преди появяването на Коронавирус – 19.

*Текстът е препечатан от уеб страницата на юрист Шаркова с нейно единодушие. 

** Името е променено.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР