За повечето деца е скучно в училище, затова трябва да

...
За повечето деца е скучно в училище, затова трябва да
Коментари Харесай

Иновативните подходи стимулират учениците

За множеството деца е скучно в учебно заведение, по тази причина би трябвало да има нов вид учители, които да преподават по напълно нов метод. Столичното 137-мо приблизително учебно заведение " Ангел Кънчев " е измежду първите новаторски учебни заведения в страната . Преподавателите комбинират обичайното обучение с модели за развиване на обществени пълномощия или по този начин наречените " меки умения " .

Предметът История е бил апетитен като един от най-скучните за учениците, показа госпожа Станислава Никифорова . " За мен е голямо предизвикателство да направя този предмет забавен за тях и обществените пълномощия ми разрешават да върша сходни неща , с които да ревизираме, предизвикваме, приказваме, мислим и разсъждаваме по тематики, които действително са част от нашия живот и са директно свързани с историята ".

Според нея работата в екип е извънредно мъчно умеене даже и за възрастните. " Да потиснеш личното си его, да чуеш някой различен, да вземеш непознатото мнение и да го развиеш е нещо, което е мъчно и изисква доста процедура ", счита учителката по история.

Иновациите в учебното заведение са били въведени първо в гимназиален стадий. Резултатите на учениците са посочили, че е доста работещ модел и последователно е бил прибавен и в долните курсове. Към момента всички 1050 ученици на учебното заведение се образоват посредством въведените нововъведения.

" Работодателите имат проблем с фрагменти , които имат университетски знания, само че не умеят да споделят, да работят в екип, да вземат решение проблеми, счита шефът Владимир Миков. Именно модели за развиването на обществени пълномощия или по този начин наречените " меки умения " са свързани с нововъведенията в учебното заведение.

Директорът акцентира, че никой не изключва университетските знания, само че в случай че се залага единствено на тази прекаленост, се губи целевата група.

В рамките на три години от приемането на статут на новаторско учебно заведение е основана база данни , където се качват уроци, свързани с всяка обособена дисциплинираност. Във всеки урок са застъпени обществени пълномощия като набиране, търсене и ръководство на информацията, отзивчиви пълномощия, отсяване на неверната от погрешната информация.

" С този метод се опитваме да накараме учениците да знаят кой е Пейо Яворов или Христо Смирненски, а не да би трябвало да знаят по този начин, както е било постоянно ", описа Миков.

Основната функционалност на изобретателния преподавател, по думите му, е най-много да бъде актьор, да разсънва в децата интереса към повече информация.

" Всеки един час е едно зрелище . Ако аудиторията и феновете не са удовлетворени, тук казусът сигурно не е в целевата група, а в метода, по който ти играеш постановката ", акцентира Миков.

" Ако ние желаеме да изградим тези хора и те да отидат по-късно да работят в какъвто и да е отрасъл, те ще работят с други хора. Как да се научиш в учебно заведение да работиш с други хора , като ти цялостен живот гледаш врата на един човек, който е в ролята на наставник ", изясни шефът.

Сред главните цели на новаторското учебно заведение е да накара учениците да повярват, че обществените умения са значими.

Напоследък се приказва за цифровизация , а в това учебно заведение са промотирани доста от продуктите, които сега се употребяват. Такива са nVision мишки, Jumpido подпора. Владимир Миков е на мнение, че това не е панацеята на нашето обучение , тъй като изисква извънреден запас, а процесът е муден.

Според него в случай че приемем, че един учебен програмен продукт може да се употребява през днешния ден, след два месеца или една година той към този момент може да бъде отегчителен за тези, които го употребяват. Затова шефът залага на устойчивостта на въведената от него иновация в гимназията.

" Ние имаме свободата да създадем часа подобен, какъвто ние преценим . Няма на кого да се сърдим, в случай че не си вършим добре работата ", означи шефът по отношение на изявлението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, съгласно който смяната в просветителната система би трябвало да настъпи от детските градини и учебните заведения, а не от Министерството.

По думите на Миков единственият проблем, с който се сблъсква, е родителската интервенция в работата на учителите . " Аз считам, че ние сме задоволително положителни експерти, с цел да знаем по какъв начин да работим. "

137-мо приблизително учебно заведение " Ангел Кънчев " е първото в България, където ще бъде прибавен инструментът SELFIE (самооценка на ефикасното образование посредством поощряване на потреблението на новаторски просветителни технологии).

76,7 млн. възпитаници и учители от 250 000 учебни заведения в Европейски Съюз ще могат да се възползват от него. Той започва на 24-те езика на Европейски Съюз, като ще последват и други езикови версии. Целта на Европейска комисия е до края на 2019 година инструментът да доближи до 1 млн. възпитаници, учители и шефове на учебни заведения.

Този проект на деяние следва да усъвършенства цифровите умения в Европа и да поддържа новаторското потребление на цифрови технологии в преподаването и ученето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР