За повече от десетилетие Федералният резерв на САЩ и другите

...
За повече от десетилетие Федералният резерв на САЩ и другите
Коментари Харесай

Централните банки може най-накрая да получат инфлация, която преследват от години

За повече от десетилетие Федералният запас на Съединени американски щати и другите водещите централни банки по света пробват безрезултатно да генерират вида инфлация, които специалистите смятат за присъщ за растящата стопанска система. Това е на път да се промени, написа Си Ен Би Си.

Макар че наклонността в кратковременен проект сочи за спад на инфлацията, невижданата фискална и парична поддръжка за стопанската система, която идва в отговор на растящото икономическо неравноправие и увеличаващият се държавен дълг, ще докара до забележителна инфлация през идващите няколко години, считат икономисти от Morgan Stanley.

„ Очакваме опасността от инфлацията да излезе на напред във времето през 2022 година Смятаме, че в този цикъл инфлацията ще бъде по-висока от целевите стойности на централните банки. Това крие риск за бизнес цикъла “, споделя Чатан Ахия основен икономист за Азия в Morgan Stanley.

Федералният запас си е сложил за цел инфлация от 2% и употребява голям брой принадлежности, с цел да доближи тази стойност. Повечето централни банки не са толкоз съответни в задачите си за инфлация, само че нормално смятат скромните равнища на индикатора като потребни за повишение на стандарта на живот и поддържане на стопанската система в траектория на напредък.

Ахия счита, че политиките в отговор на икономическите вреди, породени от пандемията от ковид, ще доведат до нарастване на инфлацията, като съгласно него максимален ще бъде растежа в Съединени американски щати. Той обаче предизвестява, че инфлацията може да надмине целевите стойности, заложени от централните банки, и да докара до по-дългосрочни отрицателни резултати върху икономическия напредък.

Трите „ Т-та “

Тази прогноза се базира на т.нар от Ахия „ 3 Т-та “ – търговия, технология и титани. Критиките против всички три, поради резултата, който те имат върху разрастващото се икономическо неравноправие в обществото, ще доведат до инфлационна политика.

„ Взети дружно, политиките на централните банки евентуално ще доведат до деформиране на главните трендове за напредък на продуктивността. Следователно, ние считаме опасността от завръщане на инфлацията в този цикъл за сериозна. Тя може да се трансформира във нездравословна форма на инфлация “, споделя Ахия.

 В кратковременен проект, множеството стопански системи са изправени пред ниски равнища на инфлация. Правилата за обществено разграничаване и последвалото блокиране на стопанската система най-вероятно ще доведат до спад на цените.

Следвайки срутва на цените на петрола, прогнозите са американският показател на потребителските цени CPI да се увеличи единствено с 0,3% на годишна база през април, което ще е най-малкият растеж от септември 2015 година  Основният CPI показател (изключвайки цените на храни и енергия),  се чака да нарасне с 1,7% на годишна база, предвиждат икономисти, интервюирани от Dow Jones.

Ахия предизвестява, че неустойчивостта на цените крие сериозна опасност за икономическото възобновяване, което съгласно него ще бъде „ по-рязко, само че по-кратко “ от това, което се следи по време на международната финансова рецесия.

Факторът дълг

Една от другите точки на напън при инфлацията е бързото повишаване на държавния дълг.

Миналата седмица държавният дълг на Съединени американски щати надмина 25 трилиона $ за първи път в историята и продължава да върви нагоре, защото Вашингтон отделя от ден на ден пари за избавителните пакети за стопанската система.

Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи, че ще емитира облигации за близо 3 трилиона през това тримесечие, 54 милиарда $ от които ще дойдат от новите 20-годишни държавни скъпи бумаги.

В опит да слагат обстановката под надзор, Фед и държавното управление може да одобряват политики в поддръжка на инфлацията, които ще създадат дълга по-евтин.

„ Планът на Министерството на финансите за издаване на по-дългосрочен дълг е логически, когато дълготрайните облигации са на супер ниски равнища,  но по-значителното изместване на политиката на издаване на дълг може да алармира желанието на управляващите да основат инфлация, която да сложи бързо растящият държавен дълг под надзор “, разяснява Пол Ашуърд от Capital Economics.

Исторически видяно, потреблението на дълга като инструмент за основаване на инфлация не е изключително сполучлива тактика, защото тя води до растеж на лихвите и разноските по погашение на дълга. От Фед обаче се надяват, че изкупуването на по-дългосрочен дълг ще резервира доходността по облигациите на ниски равнища.

Икономистът от Jefferies Анета Марковска обаче счита, че терзанията по отношение на инфлацията са „ пресилени “ и че стопанската система е изправена пред рекордно ниски равнища на търсене, които ще окажат напън върху цените.

„ Прекъсванията на веригата на доставки може да доведат до скок на цените на някои артикули, само че на фона на лимитираните приходи, това ще докара до още по-голям срив на търсенето и в последна сметка ще ограничи продажбите на тези артикули “, споделя Марковска.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР