За посветените в плуването беше ясно, че Йосиф Миладинов е

...
За посветените в плуването беше ясно, че Йосиф Миладинов е
Коментари Харесай

Именит треньор: Миладинов е като гепард, трябва да е гладен, за да гони плячката

За отдадените в плуването беше ясно, че Йосиф Миладинов е голям гений, за който се заприказва в Германия още когато беше 14-годишен. На пловдивчанина се разпореждаха очакванията да бъде един от перспективните ни състезатели в новата вълна, които да изведат синия ни спорт на друго равнище.

Но още ненавършил 16 години Миладинов избухна, ставайки европейски първенец за юноши, а по-късно се трансформира безусловно за три дни в национална звезда с третото си място в света на 100 м бътерфлай. Неслучайно Герард Моерланд - треньорът му в швейцарския клуб „ Устер “, го назовава „ специфичен “.

Сравнява го с гепард. А когато това го споделя прославен експерт, записал седем олимпиади, работил е с десетки изявени плувци, най-известната от които Инге де Брюин, имаме учредения да имаме вяра, че за Йосиф занапред ще се приказва и то освен в България. Пред BGswim.com холандецът Моерланд разкрива какъв вид играч е Миладинов, по какъв начин тренира и какви са задачите им.

- Г-н Моерланд, по какъв начин се случи по този начин, че станахте треньор на Йосиф?
- Йосиф дойде в нашия клуб през септември 2018 година, защото родителите му започнаха работа в Швейцария. В моя клуб значимите хора ме подтикват и натискат да стартира още веднъж работа с елитни състезатели. И тъй като Йосиф е специфичен плувец, трансформирах някои моменти в клуба и сформирахме две групи. Първата е окомплектована от състезатели на междинни и дълги дистанции и за тях дава отговор треньорът Пабло Кутшер. В групата изпъкват гении като европейската бронзова медалистка на 200 м съчетано от предходната година Мария Уголкова и Антонио Джакович – континентален отличник на 400 м св. жанр от тазгодишния шампионат за юноши. Втората група е за спринтьори и състезатели на междинни дистанции и в нея е Миладинов. Хубавото на тази система е, че същинските плувци на дълги дистанции плуват постоянно с Пабло, а спринтьорите с мен. Освен това можем да работим самостоятелно и в последна сметка с приключването на сезона доста ясно може да се видят резултатите от тази стратегия.
 Тренировка на националите по плуване преди Европейското в Глазгоу @@@
- В българското плуване битува максимата, че състезателят през годините би трябвало да води подготовка от дългите дистанции и с времето да върви към късите. Как Йосиф съумява да направи тези впечатляващи времена на 50 и 100 м бътерфлай в случай, че не се състезава на 200 м бътерфлай?
- Как Йосиф плува толкоз бързо, макар че не минава от дългото към късото ли? В света на плуването би било огромна неточност, в случай че го направи. Ако разполагате с доста надарен спринтьор и започнете от дребен да го товарите с размери ще го ще унищожите.

- Как бихте описали Йосиф?
- Йосиф е като гепард. Много бърз палач. Ако упражнявате гепард, увеличавайки размера на заниманията, издръжливостта му ще се усили, само че ще почине от апетит. Просто ще стане по-бавен и няма да има късмет да хване плячка. Оприличавайки Йосиф с гепард, имам поради, че хищникът няма да се движи, в случай че не е гладен. Ако е гладен обаче ще убие.

- Какво съставляват тренировките на Йосиф в другите цикли от подготовката?
- Седмично тренировките във вода са сред шест и осем на брой, а като километраж сред 2 и 4,5 км. Продължителността им е от 60 до 90 минути, а общата рекапитулация за седмицата е 24-32 км. Три от заниманията на суша са директно интегрирани в плувната стратегия. От четири до шест тренировки за ОФП се работи с тежести.

Правим три цикъла годишно и всеки цикъл включва седмица с 11 тренировки на вода от общо 40-45 км.

„ Заострянето “ стартира три седмици преди огромните шампионати. Намаляваме фрапантно работата с тежестите. Във водата акцентираме повече за стартовете, обръщанията. Работим за оптималната скорост.
 Тренировка на националите по плуване преди Европейското в Глазгоу @@@
- Колко напред планирате подготовката на Йосиф? Какви краткосрочни класирания и времена планирате?
- С момче на 16 години е нереалистично да се възнамерява доста дълготрайно. Усилията ще са ориентирани към олимпийските игри в Токио, където ще гоним бързо плуване на 100 м бътерфлай.

Кой е Герард Моерланд

Треньорската кариера на Герард Моерланд стартира през 1982 година и минава през три страни (Холандия, Холандски Антили, Швейцария) и шест клуба. В сегашния си тим Устер е от 1996 година Класира плувци на седем олимпийски игри, началото е в Барселона през 1992 година

Сред изявените му състезатели са холандската хала Инге де Брюин – четирикратна шампионка от конгрес под петте преплетени кръга, Ерик Ран – отличник на NСАА (националния шампионат на американските университети), Карел Нови - първият швейцарец плувал 100 м свободен жанр под 50 секунди, също и повторен европейски бронзов медалист, Ремо Лутолф – олимпийски финалист на 100 м бруст, Доминик Мейхтри – олимпийски финалист на 200 м св. жанр.

Винаги е бил старши треньор, само че след 2008 година не желае да тренира повече елитни състезатели.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР