За построяването православен параклис в местността Голямата черква, която се

...
За построяването православен параклис в местността Голямата черква, която се
Коментари Харесай

Търсят пари за строеж на параклис в чирпанското село Стоян Заимово

За построяването православен параклис в местността Голямата църква, която се намира на 1,5 километра от чирпанското село Стоян Заимово, родолюбиви българи са събрали 10 656 лв.. За строителството обаче са нужни 30 хиляди лв..
За идеята да се възроди святото място, на което в миналото е имало седем черковища и манастири, хората работят над 10 години. Нейни основатели са деца от Чирпан - второкласници от едно от учебните заведения в града и от Детска градина „ Слънце “. Медии и създатели от цялата страна я поддържаха, само че макар дългогодишните старания нужните средства към момента не са събрани.
" Голямата църква е свята идея, която сплоти родолюбиви сънародници от страната и чужбина с една цел - да върнем  Божията берекет над земите на Тракия. Построяването на дом Господен е дело мъчително във времена на безпросветност и нравствен крах, само че това още повече ни задължава да бъдем съзидателни, да бъдем виновни за възпитанието на децата ни.
Обръщаме се към вас с вяра, че ще ни помогнете и ще подкрепите това Богоугодно дело. Настоятелството откупи земята за градеж, имаме и проект, както и благословията на нашия епископ. Моля Ви, помогнете ни! ", приканва Златка Колева от църковно настоятелство " Св. Пантелеймон ".
Дарителска сметка за параклиса „ Св. Пантелеймон “:
Уникредит Булбанк
Булстат 177198318,
UNCRBGSF, BG 50
UNCR 7000 15 23 08 58 95.
Банкова сметка на Храм Св. Пантелеймон:
BG50UNCR70001523085895
Легендата споделя, че мястото, където ще се строи храмът, е намерено от двама овчари, без значение един от различен. Единият видял човек с бели облекла, който му споделя, че е свети Пантелеймон и че през 1212 година поръчал на трима братя да повдигнат огромен Божи храм. Той съществувал към 300 години преди да бъде опустошен и разпален от турците, а в пожара починали 8 монаси, които съумели да скрият каменна плоча с врязан в нея православен кръст. Преди години на мястото археолози откриват дувар на манастир от XII век и пръснати из терена строителни материали и керамика. Сега на мястото, на което ще се издига параклисът, е подложен кръст, при който хората носят блага. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР