За постигане на мир и стабилност, които да носят полза

...
За постигане на мир и стабилност, които да носят полза
Коментари Харесай

Бойко Борисов пред Порошенко: Вълшебната дума е мир

За реализиране на мир и непоклатимост, които да носят изгода и богатства на всички нации се разгласи министър-председателят Бойко Борисов в Киев, където е на посещаване по покана на президента Петро Порошенко.

"Винаги сме били за мир, тъй като това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и по тази причина поставяме толкоз старания. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да спасим мира ", акцентира българският министър-председател.

Той уточни, че изходът от рецесията в Украйна, е в спазването на Минските контракти от всички страни и изрази очакване, че посредством договаряния това може да бъде реализирано. Борисов удостовери, че преглежда построяването на инфраструктура като опция за реализиране на непоклатимост, стопански напредък и възстановяване на приходите и живота на хората.

Украйна заема значимо място измежду външнополитическите цели на България.

С вашата страна ни свързват другарски връзки, стъпили на историческата, културна, езикова и религиозна непосредственост сред нашите нации, както и от съществуването на най-голямата българска етническа общественост отвън страната. Това уточни министър-председателят Бойко Борисов, който е първият български държавен началник, направил посещаване в Украйна от 14 години.

В този интервал станаха доста промени, България се утвърди като член на НАТО и Европейски Съюз, само че връзките сред нашите нации са постоянни, тъй като доста интервали в историята и персони, оказали въздействие върху развиването на двете страни, не престават да ни свързват, сподели министър председателят Борисов.

Той напомни, че ангажираността на страната ни се показва и в отпуснатите средства за обучение в Украйна.

До момента с българска помощ са построени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 хиляди евро. Предстои да бъдат построени още два нови за непознати езици в Лвовския народен университет „ Иван Франко” и в Киевският народен университет „ Тарас Шевченко”.

Борисов се застъпи за безпрепятственото проучване на български език,

просвета и история от членовете на българската общественост и уточни, че посредством своята администрация и институции страната ще продължи да спомага за това. Той приветства подписаната в края на април Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да учат майчин език и да учат на майчин език и я оцени като удостоверение на желанията на украинската страна да подсигурява проучването на български език в държавните общообразователни образователни заведения.

Българският министър председател уточни, че се чака през есента осъществяване на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да прегледа опциите за съдействие сред университетите на двете страни и подкрепяне на образованието в областта на висшето обучение.

Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в поддръжка на териториалната целокупност на страната, както и за отношението на държавното управление ни по тематики като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от Европейски Съюз.

Той уточни, че разчита на България и на Българското председателство по този начин, както е сложило въпроса за Западните Балкани, да преглежда и самодейността на Европейски Съюз за Източното партньорство.

За нас свързаността и изключително построяването на кулоар №4 е от извънредно значение, уточни Порошенко по време на диалозите.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР