За последното денонощие при направени 362 проби в болнични заведения

...
За последното денонощие при направени 362 проби в болнични заведения
Коментари Харесай

Европейското бюро на СЗО предупреждава за нови взривове и пикове на Covid-19

За последното денонощие при направени 362 проби в болнични заведения са потвърдени 24 нови случая на коронавирусна зараза. С тях общият брой на инфектирани с Covid-19 у нас става 2235 души. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев , шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания по време на постоянния брифинг на Националния действен щаб в Министерския съвет.

Той изясни, че тестванията са с 4.5 пъти по-малко от други дни , когато са към 1500 проучвания, защото се вършат най-много в трудови колективи, а миналият ден беше неделя.

Новозаразените са 13 дами и 11 мъже. За денонощието няма инфектирани деца, като те съставляват 6% от общия брой заболели с коронавирусна зараза. От новоконстатираните случаи 14 са от София, само че единствено един от тях е признат за лекуване в „ Пирогов”. Големият % на амбулаторни случаи (лекуващи се в домашни условия) демонстрира, че „ когато се употребяват защитни средства, съблюдава се отдалеченост и хигиенични ограничения, болестта минава по-леко, тъй като болният се е заразил с малко вируси. По-тежко би било положението му, в случай че е бил в огромна група от хора, в която имало повече от един заразен”, разяснява проф. Кантарджиев.

Новоизлекуваните за денонощието са 14 души, с тях общият брой на преболедувалите Covid-19 става 612 души. През последните 24 часа са умряли двама мъже – с съпътстващи болести – на 77 години и на 69 години.

Сред новорегистрираните болни има доктор от Пловдив и санитар от „ Пирогов”, с което общият брой на случаите с Covid-19 измежду медицинския личен състав става 242-ма души. „ Рискът при медицинския личен състав е максимален, само че сътрудниците се научиха да употребяват защитните средства” – означи проф. Кантарджиев.

Той разяснява и работата на Националната референтна лаборатория. Обясни, че наименованието „ референтна лаборатория” надалеч не значи, че като си пратил там проучването си, резултатите ще дойдат, когато към този момент си не запомнил за него, а че Националната ни референтна лаборатория, следва модела на Института „ Роберт Кох” – най-хубавият в Германия за надзор и проучване на инфекциозните болести. По нейния модел работят и първите основани с регистрирането на коронавирусната зараза у нас лаборатории във Варна и Стара Загора и други Вече в страната има над 25 лаборатории, работещи с PCR проби за разкриване на коронавирусна зараза. Нуждата от тях ще се увеличи с началото на туристическия сезон, когато ще се сложи под тестване лабораторната мрежа , предизвести проф. Кантарджиев.

Представителят на Националния действен щаб уточни, че Европейското бюро на Световната здравна организация предизвестява за опцията от нови гърмежи и пикове на Covid -19 в някои европейски страни , изключително в страните от Източна Европа.

„ Нашият щаб проучва положението в страната и на Балканите, само че и това предизвестие би трябвало да се вземе под внимание. За в този момент ограниченията у нас работят, само че всяко неглижиране е рисково ” – предизвести проф. Кантарджиев и още веднъж повтори ограниченията, които би трябвало да се съблюдават: физическо разграничаване, разстояние, да не се събират хора в огромни групи, да се избират открити пред закрити пространства, да се поддържа персонална хигиена – „ културният човек си мие двадесет пъти ръцете дневно”. Проф. Кантарджиев обърна внимание, че ръкавици би трябвало да се носят непрестанно единствено от хора, които работят с пари и с дезинфектанти . „ Когато попадне вирусът на ръката, той умира на нея за 10-15 минути, в случай че тя е топла и важна” – уточни още проф. Кантарджиев.

Накрая той показа данни за обстановката с Covid -19 в света :

Общият брой инфектирани е 4771000 души. Общият брой на жертвите е 314000 души. Само за денонощието новозаразените са 54 000 души.

В Съединените щати общият брой на инфектирани с Covid-19 е достигнал 1.5 млн. души, новите случаи за денонощието са 7538 души, а умрелите за последните 24 часа са 219 души.

В Русия общо инфектираните са 281752 души, умрелите са 2600 души, новорегистрирани са 9700 случая, жертвите за денонощието са 94-ма.

В Испания общо инфектираните са 277000, от тях новите случаи за денонощието са 1214 души.

Във Англия за последните 24 часа са регистрирани 3142 нови случая.

В Италия са установени 675 нови случая, като с тях общият брой на случаите става 225000 души. Само за денонощието са умряли 145 души.

В Германия за последните 24 часа има 382 нови случая, с тях общият брой заболели от Covid-19 става 167 000 души.

В Белгия общо случаите на инфектирани са 55280, от тях през последното денонощие са регистрирани 291 нови случая.

В Швеция общият брой случаи са 30000 души, като единствено за денонощието са регистрирани 460 нови заболели.

В Дания са регистрирани общо 10000 случаи на коронавирусна зараза, като за денонощието са установени 69 нови случая.

На Балканите : В Турция случаите са достигнали 149000 случаи, като за последното денонощие новозаразените са 1362-ма души.

В Румъния има общо 6870 инфектирани, от тях новите са 167 души.

В Сърбия са регистрирани общо 10 000 случая, от тях за последното денонощие новите случаи са 114 души.

В Гърция са регистрирани общо 2835 инфектирани, от тях през последните 24 часа новите са 15 случая.

В Северна Македония - страната, която постоянно проф. Кантарджиев афишира като „ нашите братя” или „ нашата кръв” - за последното денонощие има 30 нови случаи, а общият им брой е 1792-ма души.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР