За последното денонощие при 295 изследвани лица са открити 10

...
За последното денонощие при 295 изследвани лица са открити 10
Коментари Харесай

Нашето Черноморие ще е едно от най-безопасните места в Европа

За последното денонощие при 295 изследвани лица са открити 10 позитивни случая на коронавирусна зараза. От тях четирима са признати в болница.

С новозаразените общият брой на инфектираните с Covid-19 у нас става 2443-има души .

Сред новите случаи има две деца - на 4 година на 13 година, само че тяхното положение не е тежко и са оставени на домашно лекуване. Това посочи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на постоянния брифинг на Националния действен щаб в Министерския съвет.

Като добра вест, доцент Кунчев заяви, че измежду новозаразените няма медицински лица – те остават досега 253-ма души. Няма и нови умряли за денонощието. По мотив смъртните случаи доцент Кунчев цитира статистика: умряли 130-има, 86 от жертвите са мъже, а 44 - дами. Средната им възраст е 66.2 години.

Излекуваните са 18 души, с които общият брой на оздравелите става 880 души.

„ Кризата с Covid-19 с изключение на голямо тестване беше и стрес тест за публичното опазване на здравето у нас и на здравната система и на тази база ще бъдат направени разбори, които ще ни оказват помощ да организираме работата на публичното здраве, а и на цялата здравна система по по-добър и сполучлив начин”, акцентира доцент Ангел Кунчев.

Освен това, той направи поръчка: „ Определено оттук насетне ще имаме работа с медицинските университети, с всички учащи във връзка с това да бъде доста уголемен обсегът и да бъдат по-задълбочени знанията, които студентите по медицина получават особено в епидемиологията, инфекциозните заболявания, микробиологията, вирусологията ”.

И добави, че "много забавни заключения могат да се създадат във връзка с действителната и по този начин наречена измислена заболеваемост, за действителната и не толкоз действителна активност на обособени лечебни заведения , като тези заключения ще дадат доста по-точна картина кои лечебни заведения са гръбнакът на опазването на здравето в България и на кои може напълно да се разчита ".

Доц. Ангел Кунчев акцентира, че при разбор ще се види и нуждата от подсилване на системата на публично здраве в България – на първо място в лицето на районните здравни инспекции и на националните центрове, работещи в сферата .

В тази система работят по-малко от 2500 души , които са поели първия и главен удар на епидемията. Те към този момент четвърти месец работят на лимита на силите си, тъй като обслужват над 30 сухоземни медицински контролни пропускателни пункта по сухоземните граници, интернационалните летища и пристанищата във Варна и Бургас. Освен това са организирали карантината на над 70 000 души и не престават да интервюират, да посещават всеки един позитивен случай (без значение дали е в болница или се лекува в домашни условия) и да разпореждат използването на всяка противоепидемична мярка.

Доц. Ангел Кунчев обърна внимание и на обособени позитивни страни в оправянето с епидемията, като да вземем за пример:

построяването на осведомителната система за Covid-19 за цялата страна, която по думите на инспектора нормално се основава за месеци, а даже и за години. Тази система е многофункционална, има доста входове, опция за правене на най-различни разбори и за прилагане от всеки потребител;
променената процедура в активността на експертния съвет към Министерството на здравеопазването, разрешаващ дезинфектантите. Досега той е разрешавал нови артикули един път месечно, а в този момент към този момент – всяка седмица. „ Седмично утвърждаваме по 20-40 нови продукта , в това число и стъпващи на напълно нови технологии, като нанотехнологиите ”, акцентира доцент Кунчев. Той изясни, че към този момент има дезинфектанти, които работят на основата на наночастици и нанесени на повърхността, образуват пласт от микроскопични шипчета, които не разрешават на бактерии и вируси да се закрепват за тази повърхнина, а в случай че това се случи, ги унищожават.
реализирането на план сред български, италиански и испански учени . Неговата цел не била тъкмо коронавирусната зараза, а следене положението на пациенти с други болести като астма и белодробни заболявания. Проектът обаче бил бързо приспособен и сега се употребява – под управлението на проф. Тодор Попов, в съдействие с Инфекциозна болница – с проф. Татяна Червенякова. Той съставлява доста тънък термометър, който се дава на контактни лица . Той мери температурата на издишвания въздух, като първи симптом на настъпване на затруднения, тъй като колкото по-рано заболелите бъдат диагностицирани, толкоз са по-малки възможностите да развият тежки затруднения.

След като показа позитивните моменти, доцент Ангел Кунчев заяви и данните за разпространяването на Covid-19 по света, като стартира с новината, че за през днешния ден се чака, че в Съединените щати ще почине 100 000-ият пациент , инфектиран с Covid-19.

За последното денонощие там с коронавирусна зараза са умряли 505 души , а новозаразените са 19 790 души. В Бразилия новоконстатираните случаи са 13 000 души, в Русия - 8900 души, като през последните 24 часа са умряли 92-ма души. В Швеция новозаразените са 384 души и има 32 жертви за денонощието. За съпоставяне в Дания новорегистрираните са 27 души и има единствено една жертва.

За последните 24 часа, в Турция са регистрирани 987 нови случая и 29 починали; в Румъния – 213 новозаразени и 20 жертви; в Сърбия – 34 новоконстатирани и един починал; в Гърция – четири нови случая и една жертва; в Босна и Херцеговина – петима новоконстатирани и две жертви.

Доц. Кунчев заключи, че обстановката на Балканите е доста добра и оптимистична, само че незабавно даде образец с Германия, където предходната седмица на две места, в два разнообразни града, са били регистрирани две нови огнища . В единия случай то е обвързвано с частно събиране в ресторант, а в другия – със събитие от набожен темперамент.

За това доцент Кунчев приключи с апел към всички:

„ Да, нещата вървят оптимистично. Да, България, както и нашето Черноморие, ще са едно от най-безопасните места в Европа и ние ще се възползваме от това. Но дано в никакъв случай не забравяме, че ограниченията, които до в този момент сме спазвали, би трябвало да продължим и в бъдеще да съблюдаваме, като съзнателен метод на живот - със съблюдаване на персонална хигиена, отдалеченост и стерилизация.”

Една завършил изявлението си, в нарушаване на практиката брифингите да се организират без журналистически питания, на доцент Кунчев бе подложен въпрос. Той бе обвързван с това, че съгласно обява в влиятелно здравно издание, резултати от скорошно изследване демонстрират, че хидрохлорохинът, употребен при болните с коронавирусна зараза както по света, по този начин и у нас, покачва смъртността и провокира аритмия. Световната здравна организация даже е спряла клиничните изследвания с него. Въпросът бе дали от Националния действен щаб са осведомени с това изследване и какво ще подхващат по повод лекуването с хидрохлорохин у нас.

Доц. Ангел Кунчев отговори, че в Щаба са осведомени. И че информацията за това проучване е част от доста известия, идващи от разнообразни страни – „ за жалост много противоречиви” .

„ Това че е спряло проучването на Световната здравна организация, не значи, че препаратът не може да бъде употребен, както и до момента се употребява в доста огромен брой страни. Включително и в най-засегнатите. Но това може да стане, както и се случва в България - единствено под контрола на лекари и единствено в лечебни заведения” – акцентира основният държавен здравен контрольор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР