За последните три години четвъртата по големина компания в сектора

...
За последните три години четвъртата по големина компания в сектора
Коментари Харесай

Придобиванията - новата стратегия за развитие на Ferrero

За последните три години четвъртата по величина компания в бранша закупи шест компании, половината от които в Съединени американски щати.

© Stefano Rellandini Още по тематиката
Ferrero е покрай придобиването на бизнеса със захарни произведения на Nestle в Съединени американски щати

Цената на договорката се чака да бъде 2.8 милиарда $
14 яну 2018
Преработваща промишленост: Силна година за производителите на олио

Приходите на Топ 30 в класацията на предприятията в бранша надвишават 3.173 милиарда лева през 2016 година
17 сеп 2017
Производителят на Nutella се разгласи в отбрана на палмовото масло

Кампанията на италианската Ferrero идва след изследване, съгласно което отделяно при рафинирането на суровината вещество може да увеличи риска от развиване на ракови болести
12 яну 2017 В продължение на съвсем 70 години италианската фамилна шоколадова компания Ferrero заобикаля придобиванията и се развива независимо, като основава нови артикули. Това време обаче към този момент отмина. С Джовани Фереро отпред производителят на течния шоколад Nutella към този момент се разраства отвън Европа. За последните три години четвъртата по величина компания в бранша закупи шест компании, половината от които в Съединени американски щати.

Рискована ли е договорката

Последната огромна договорка на компанията беше оповестеното през предходната седмица придобиване на американския бизнес със захарни произведения на швейцарския хранителен колос Nestle за 2.8 млрд $. Марк Шнайдер, който през предишния януари пое поста основен изпълнителен шеф, даде обещание в края на предходната година на акционерите, че ще ускори растежа, като Nestle ще се концентрира върху бързо разрастващите се пазари за кафе, грижи за домашни любимци, храни за деца и бутилирани води. Компанията, чиито съперници се насочват към по-здравословните артикули, регистрира най-слабия си растеж на продажбите за последните две десетилетия.

Рискът, който поема 53-годишният Джовани Фереро с тази договорка, напълно трансформира досегашния метод на ръководство на компанията, благосъстоятелност на най-богатата италианска фамилия. Според осведомени се чака компанията да продължи придобиванията си отвън Стария континент и през идващите няколко години, като в проектите й влизат и американският, и китайският пазар, написа Reuters. От компанията не са били открити за коментар за бъдещите си планове.

Повечето от добитите компании оперират на пазара на захарни произведения, а не съответно на шоколадови, обичаен за Ferrero.Такава е и купената предходната година американска компания Ferrara Candy, с помощта на която пазарният дял на италианския производител в Съединени американски щати стана 4.8%.
Придобиването на компания за захарни произведения в никакъв случай не би било утвърдено от основателя и татко на Джовани – Микеле Фереро, който умря през 2015 година, разяснява пред организацията осведомен със фамилните обичаи.

Според различен източник Ferrero счита да причисли шоколадовите произведения на Nestle към обичайния си бизнес, до момента в който производството на бонбони ще бъде трансферирано към Ferrara Candy и по този начин ще бъде основан център за произвеждане на бонбони в Северна Америка. Според същия източник разделянето на нешоколадовите интервенции от обичайния бизнес ще понижи риска, в случай че в едно от двете производства възникне проблем. Той прибавя още, че тактиката е била утвърдена от цялото семейство.

Промяна на традициите

След като поема ръководството на компанията, Джовани Фереро стартира да трансформира бизнеса, основан от татко му и основан на главния й артикул - течния шоколад Nutella. Първото придобиване е на английската Thorntons, след което продължава с още 5 компании, разширявайки продуктовия подбор с други типове захарни произведения. Миналата година той даже назначи за пръв път в историята на компанията основен изпълнителен шеф, който не е част от семейството.

Микеле Фереро от своя страна постоянно е бил срещу придобиванията и е разчитал на нововъведенията вътре в компанията. Запознат източник твърди, че е отказал предложение за придобиването от Nestle.,,Микеле е бил уверен, че неговите артикули са по-добри от конкурентните. Заради това общи планове просто не са се случили. Той просто не е бил заинтригуван ", декларира източникът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР