За последните шест години не е имало нито една, в

...
За последните шест години не е имало нито една, в
Коментари Харесай

Кметът на Асеновград обеща: През 2019 г. няма да се вдига таксата за отпадъците

За последните шест години не е имало нито една, в която да не е бил увеличаван размерът на отчисленията за звук депонирани боклуци, от страна на страната. Това съобщи пред медии кметът на Асеновград лекар Емил Караиванов, по отношение на смяната на план-сметка „ Чистота “ в общината. Изменението бе осъществено с решение на Общинския съвет в града, което бе подкрепено от 21 съветници, а седем от старейшините се въздържаха от мнение. Караиванов уточни, че нарастване на отчисленията ще има и през идната 2019 година, като към този момент общината ще би трябвало да заплаща по 57 лв. за звук.
Кметът направи съпоставяне за смяната на таксата през годините, като заяви, че за пет години е настъпило двукратно нарастване на отчисленията, които следва да бъдат превеждани на Регионална инспекция за опазване на околната среда. През 2014 година те са били 22 лв. за звук, през 2015 година - 28 лв. за звук, през 2016 година - 36 лв. за звук, през 2017 година - 40 лв. за звук, а през актуалната година - 45 лв. за звук. Това нарастване не зависи от решение на общините, тъй като те са длъжни да обезпечат и създадат тези отчисления. „ Възложено е на специалисти да бъде направен най-хубавият вид, посредством който община Асеновград да не позволява фрапантно нарастване размера на таксата за битови боклуци. “, безапелационен е Емил Караиванов.
Вариантът, който предлага общинската администрация, е да се реализира дофинасиране на част от разноските за дейностите, като сумата ще бъде обезпечена от „ други локални доходи “. Така през 2019 година в Асеновград няма да бъде увеличаван размерът на такса „ Битови боклуци “. По думите на кмета, събраните досега средства от жителите по този параграф не могат да покрият всички разноски. А заплащането на такса за битови боклуци включва: обезпечаване на съдове за предпазване на отпадъците (контейнери, кофи и други); събиране, в това число и разделно, на битовите боклуци и превозването им до депа; изследване, планиране, създаване, поддържане и употреба, закриване и мониторинг на депата и други инстлации, в това число обезвреждане; разчистване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други теритоии за публично прилагане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР