За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е

...
За последните пет години финансирането на ЕИБ в България е
Коментари Харесай

ЕИФ подписа гаранционни споразумения с три български банки за 200 млн. евро

За последните пет години финансирането на Европейска инвестиционна банка в България е в размер на 1.1 милиарда евро, заяви вицепрезидентът на банката Лиляна Павлова

© Георги Кожухаров Европейският капиталов фонд (ЕИФ) подписа три нови гаранционни инструмента с Уникредит Булбанк, Обединена българска банка и ПроКредит банк (България) за поддръжка на бързо разрастващи се компании в България. Банките ще предоставятт финансиране за български дребни и междинни предприятия, както и банкови гаранции, акредитиви и експортни оборотни линии.

Очакванията са кредитните артикули да са с по-ниска цена, с по-малко поръчителство и по-дълъг период и от тях да могат да се възползват към 4500 компании. Общият кредитен портфейл на трите банки по този инструмент се чака да доближи 200 млн. евро. От известия на банките излиза наяве, че разпределението е - 100 млн. евро за Уникредит Булбанк, 75 млн. евро за ОББ, а кредитният портфейл на Прокредит банк се чака да доближи 25 млн. евро. ЕИФ ще покрива до 50% от риска по всяка кредитна линия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За предходната година Групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ), която се състои от Европейска инвестиционна банка и Европейския капиталов фонд, е подкрепила вложения на стойност 359 млн. евро в България. Това заяви вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, която показа активността на групата в България през 2019 година По думите й поддръжката на групата в страната възлиза на 0.59% от Брутният вътрешен продукт на страната.

" Благодарение на присъединяване на Европейския фонд за стратегически вложения се чака утвърдените интервенции на обща стойност 546 млн. евро да привлекат нови вложения на стойност 2.7 милиарда евро в България ", съобщи тя.
През 2019 година 3800 предприятия са се възползвали от опциите и са обезпечили близо 79 хиляди работни места, демонстрира докладът на Европейска инвестиционна банка за България през 2019 година

Проектите

Заем от 65 млн. евро за пловдивския производител на олово и цинк КЦМ е един от плановете, подкрепени от Европейска инвестиционна банка през миналата година. Той е предопределен за финансиране на програмата за софтуерна рационализация и възобновяване на сдружението. Банката е отпуснала и заем от 18 млн. евро за софтуерната компания " Софтуер груп ", която оказва помощ на доставчиците на финансови услуги да цифровизират активността си.

Европейската капиталова банка е отпуснала и заем от 48 млн. евро за модернизиране и разширение на полската група Maspex Group, която има произвеждане и в България. Инвестициите ще бъдат ориентирани за по-слабо развити райони в България, Полша и Румъния. У нас част от заема в размер на към 3 млн. евро финансира рационализация на оборудванията за произвеждане и предпазване на храни и питиета във Велинград.

Предоставен е и заем от 110 млн. евро за построяването на междусистемната газова връзка сред България и Гърция. Враг пред портата

Икономисти и Европейската капиталова банка ще създадат разбор за икономическите последици от ковид, заяви Лиляна Павлова. По думите й болестта ще се отрази на европейската стопанска система и това към този момент е видно. " Виждат се лимитираните доставки на автокомпоненти, само че това може да се употребява като опция от европейските и от българските производители ", разяснява тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР