За последните осем години - от 2011 до 2019-та, фалираха

...
За последните осем години - от 2011 до 2019-та, фалираха
Коментари Харесай

Защо фалират българските туроператори?

За последните осем години - от 2011 до 2019-та, банкрутираха пет от най-големите туроператорски компании в България: " Алма тур " (2011), " Он травел " (2012), " Валери 90 " (2013), " Алфатур " (2016) и " Астрал Холидейз " (2019).

Възниква и разумният въпрос: Защо и има ли нещо общо сред петте банкрута?

Основната причина е обвързвана с активността на туроператорите на пазарите в чужбина, където те най-вече оперират, или обвързаността им с други туроператорски компании.

Наблюдения на Института за разбори и оценки в туризма демонстрират, че банкрутите нормално се случват в края на съответния летен или зимен туристически сезон, когато хотелите и другите снабдители би трябвало да си получат парите за изпълнените поръчки на туроператорите, които обаче не могат да платят.

Така се задейства схемата на " скачените съдове " - като банкрутира огромният, повлича след себе си и дребните, с които работи.

Това важи най-много за

Една от най-големите туроператорски компании у нас банкрутира след краха на Thomas Cook

Тя бе формален представител на английския туристически колос

Фалита на " Астрал Холидейз "

Компанията е формален представител за България на най-стария туроператор - английската компания Thomas Cook, която разгласи, че приключва активността си на 24 септември 2019 година, а единствено две седмици по-късно, на 7 октомври, след 24 години на българския туристически пазар, разгласи банкрут и една от най-големите туроператорски компании у нас " Астрал Холидейз ". Тепърва следва да се обяснява какви загуби ще претърпят клиенти и сътрудници, въпреки че от компанията твърдят, че са се разплатили хотелиери, а самолетните билети са платени авансово.

Това беше доказано публично от изпълнителния шеф на " Астрал холидейз " Христо Гълбачев след среща в понеделник с минисътра на туризма Николина Ангелкова: " Няма клиент на фимата, който да е в България или чужбина, който да остане на улицата. Платени са всички полети хотели и прехвърляния. За всички туристи зад граница, " Астрал холидейз " е изпълнила уговорките си, няма да има клиенти, които да останат необслужени ".

Информацията бе доказана и от заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи по Нова телевизия във вторник сутринта: " Министерството на туризма е получило увещание от изпълнителния шеф на банкрутиралия туроператор, че отговорностите им към хотелиери и снабдители са платени.

На друго мнение е Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма. Той сподели в утринния блок на Българска национална телевизия, че българският туроператор оставя доста неизплатени снабдители. Като се прибавят и неизплатените предложения на Thomas Cook, застрашени от банкрут са доста хотели на Слънчев бряг и Златни пясъци, с които главно работи английският туроператор в България.

В деня, в който " Астрал Холидейз " разгласи банкрут, нейни 251 български клиенти са били на отмора в чужбина, само че те ще се завърнат в страната си без проблем, твърдят от туроператорът. Най-вероятно, обаче, няма да получат цялостния си деклариран пакет за престояване, откакто хотелите, в които са настанени научат за банкрута. Така постъпиха множеството хотели, които бяха настанили туристи по линия на Thomas Cook, когато английската компания разгласи банкрут.

Представител на Министерството на туризма изясни в утринния блок на Българска национална телевизия, че компанията е спазила всички условия за оповестяване на неплатежоспособност, което е в интерес на туристите.

Другите банкрути

През 2011 година банкрутира " Алма тур " , поради проблеми с контрагенти от Русия, където най-вече оперира туроператорът. До банкрут официално се стига, откакто авиокомпаня " България еър " отхвърли да транспортира съветски туристи на " Алма тур ", почиващи в България. Другите два пазара, на които оперираше най-вече с български туристи, са Турция (курорта Анталия) и Гърция (остров Крит), само че те пострадаха поради съветския пазар. Застраховател на " Алма тур " е " Армеец " и неговият изпълнителен шеф Цветанка Крумова удостовери тогава, че сдружението ще поема разноските за завръщането на българските консуматори на туроператора със специфични чартърни полети.

През 2012 година банкрутира " Он травел " , след 13 години на пазара, поради проблеми на пазарите в Испания и Турция, където оперира най-вече туроператорът за български туристи. Това от официална позиция, само че съгласно Министерството на стопанската система (по това време туризмът беше към това ведомство) тогава, главната причина да бъде лишен лиценза да сдружението преди да банкрутира, е поради систематични нарушавания. От Комисията за отбрана на потребителите оповестиха тогава, че са наложени седем санкции на компанията в последните две години преди банкрута, които са свързани с административни нарушавания - липса на писмени контракти, реквизити от туристически ваучери, смяна на условия " в придвижване " и други.

През 2013 година банкрутира " Валери 90 " , откакто е лишен лиценза на компанията, поради доста нарушавания. Тя обезпечава краткотрайни екскурзии в европейски столици, а до банкрута се стига, откакто група българи идват в Лондон по линия на " Валери 90 " и се оказва, че нощувките им не са платени. Туроператорът афишира банкрут в края на август без да предизвести клиентите си навреме, а всички пострадали не бяха обезщетени от застрахователя, защото туроператорската компания има застраховка с предел от 75 хиляди лв..

През 2016 година банкрутира " Алфатур " , поради геополитическа настабилност, довела до проблеми на пазарите в Турция и Египет, по които работи туроператорът през последните години преди да бъде разгласен в неплатежоспособност. Фалитът изненада сектора, защото финансовите индикатори на сдружението за миналата година са били положителни. През 2015 година компанията е отчела доходи за 8.3 млн. лева, което съставлява намаляване с 6.3% по отношение на миналата година, само че все пак е на облага с 37 хиляди лева

Неприятният миг при " Алфа тур " e, че банкрутът се случва тъкмо преди коледните и новогодишните празници, по тази причина и засегнатите бяха над 2000 туристи. На доста от тях почивките бяха обезпечени от други туроператори, които по-късно си търсиха правата от банкрутиралия туроператор.

Какво би трябвало да създадат засегнатите от банкрута

Много е значимо, преди да подпишат контракт и запратят за почивката си с туроператор, туристите да ревизират дали има подписана застраховка, с цел да имат право на обезщетение при възможен банкрут. В подобен случай, след оповестения банкрут, клиентът би трябвало да отиде в офиса на застрахователната компания, да попълни съответните документи, като ползва своя контракт за проведено туристическо пътешестване, документите, с които е направил заплащане, и в границите на 15-дневен период би трябвало да му бъде възобновена сумата, поучават от Института за разбори и оценки в туризма.

Конкретно с най-пресния банкрут, застрахователят на " Астрал Холидейз " и Uniqa, а покритието е за 700 000 лв.. Нейният основен изпълнителен шеф Никалай Геннчев увери в понеделник след срещата в Министерството на туризма: " Ние имаме намерение оптимално бързо да удовлетворим финансово всеки един от потърпевшите клиенти на " Астрал холидейз ".

Застрахователят ще изплаща с преимущество пари на хората, чийто екскурзии предстоят и не са платени от турооператора. За тази цел е належащо туристите да потърсят застрахователя - онлайн, на телефон или в офис на компанията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР