За последните няколко месеца групата дружества на Станимир Василев (вляво)

...
За последните няколко месеца групата дружества на Станимир Василев (вляво)
Коментари Харесай

КЗК разреши на Easy Credit да купи предоставящата бързи заеми "Провидент"

За последните няколко месеца групата сдружения на Станимир Василев (вляво) и Неделчо Спасов закупи три компании с активност в региона на потребителското финансиране

Още по тематиката
Така групата към " Химимпорт " придобива четвърто лизингово сдружение

Друга трайна наклонност, която се резервира в бранша, е подобряването на портфейла с по-малко неприятни вземания

След договорката българската компания се подрежда по доходи наедно с най-големите в бранша

За разлика от ипотеките, където лихвите падат с по-чувствителни темпове, при заемите за ползване това не се случва

Обемът им се усилва за трето следващо тримесечие и в края на 2016 година доближава 2.5 милиарда лева

Цената на договорката остава тайнаКомисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на една от водещите компании на пазара на небанковото потребителско финансиране – " Изи асет мениджмънт " (по-позната под името на водещия си артикул Easy Credit), да придобие един от по-малките играчи в бранша – " Провидент файненшъл България ". За договорката в началото беше оповестено в средата на май, а разрешението на регулатора за сключването й е било обещано на 22 юни.

Договорът за прехвърлянето на 100% от акциите е бил подписан на 9 май, като цената на транзакцията остава загадка. По данни от финансовия доклад на " Провидент " за 2016 година вземанията от клиенти са 17.6 млн. лева, при 14.9 млн. лева година по-рано. В главната си част те са за период до една година.

От документа излиза наяве още, че над 40% от предоставените от компанията брутни заеми за общо 28 млн. лева са необслужвани – общо 12.5 млн. лева, по отношение на 15.5 млн. лева, които се погасяват постоянно. След начислената обезенка се стига до чистата стойност на вземанията от клиенти в размер на 17.6 млн. лева Качеството на портфейла се е подобрило по отношение на 2015 година, когато от брутни заеми за 25.6 млн. лева необслужвани са били 12.8 млн. лева, а постоянни – 12.7 млн. лева

На крачка от финала

Одобрението на Комисия за защита на конкуренцията беше последното належащо изискване за приключването на договорката. След отразяването на новите условия в Търговския указател (ТР) придобиването ще бъде в действителност финализирано, прецизират от основаната от Станимир Василев и Неделчо Спасов " Изи асет мениджмънт ". От компанията показват още, че се чака прехвърлянето на вземанията да стане факт на 1 юли.

От към този момент подадените в ТР документи, които сега се обработват, излиза наяве, че след приключването на договорката досегашното локално поделение на най-голямата английска група за небанково потребителско кредитиране International Personal Finance (IPF) – " Провидент файненшъл България ", ще бъде преименувано на " Файненшъл България ".

Обединени екипи

При оповестяването на покупката преди месец изпълнителният шеф на " Изи асет мениджмънт " Кирил Михайлов изясни пред " Капитал ", че проектите са двете компании, чиито бизнес модели имат много сходни черти, да бъдат обединени. Още тогава от купувача подчертаха, че всички работни места в придобиваното сдружение ще бъдат непокътнати – ангажимент, който удостоверяват и публикувано при започване на седмицата известие до медиите. Идеята е екипите на двете компании да бъдат интегрирани, като се обединят й най-хубавите практики от досегашната им активност. Според доклада на " Провидент " към края на 2016 година за компанията на трудов контракт работят общо 198 души, а договорите с кредитни консултанти са 726. Всички те ще се причислят към екипа на " Изи асет мениджмънт ", който по думите на Михайлов наброява към 3500 души дружно с кредитните консултанти.

След приключването на договорката управлението на " Файненшъл България " също ще бъде заменено и ръководството й ще бъде поверено на Кирил Михайлов и на Софроний Димитров, който е част от мениджърските екипи на дъщерните сдружения на " Изи асет мениджмънт " " Дабрава инвестмънтс " и " Аксес капитал ".

В търсене на напредък

Сделката за локалния бизнес на английската IPF е следващото придобиване, с което групата компании на Станимир Василев и Неделчо Спасов уголемява бизнеса си в сегмента на потребителското финансиране. През есента на 2016 година основаната от тях " Мениджмънт файненшъл груп ", която сплотява финансовия им бизнес под няколко марки в България и района, купи две от по-малките компании от бранша – отпускащата бързи заеми " Вива заем " и " Аксес файнанс ", която стои зад нападателно маркетирания артикул " Бяла карта ". След придобиването им като акционер в тях влиза и Софроний Димитров, който в този момент ще бъде част от ръководството на " Файненшъл България ".

Решението на английската финансова група да излезе от българския пазар пък е стимулирано от устрема й да концентрира ресурсите си върху по-големия си бизнес с заеми по домовете и бързорастящия си цифров бизнес, където от групата следят мощно търсене на необезпечено потребителско финансиране. " Очаква се транзакцията да докара до изключителна такса от към 5 млн. паунда в доклада за приходите и разноските ", показват от IPF в известие до тържищата в Лондон и във Варшава, където се търгуват книжата й.

След договорката " Изи асет мениджмънт " ще се приближи по мащаб до другите два огромни играча на пазара – " Уникредит кънсюмър файненсинг " и " БНП Париба персонални финанси " и чиито доходи към края на 2016 година са надлежно 123.4 млн. лева и 98 млн. лева Обединените доходи на купувача и на " Провидент файненшъл България " към края на 2016 година са 99.2 млн. лева (виж таблицата).Резултатите на двете компании ПриходиПечалба/Загуба 2015201620152016Източник: Търговски указател, указател КАПИИзи асет мениджмънт8230580020966810834Провидент файненшъл България1069419226-15936-11450
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР