За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на

...
За последните две седмици в „Пирогов” се забелязва увеличаване на
Коментари Харесай

Директорът на Пирогов: Има пик на заразени с коронавирус млади хора

За последните две седмици в „ Пирогов” се вижда увеличение на броя на по-младите пациенти, инфектирани с ковид. Повечето от тях са били на нощни заведения, абитуриентски балове и фитнес зали. В болница остават единствено тези, които се нуждаят лекуване с антибиотици. Техният брой също се усилва. Смятам, че има пик на инфектирани млади хора”, съобщи в ефира на „ Неделята на NOVA” шефът на „ Пирогов” проф. доктор Асен Балтов.

Според него тежките натоварвания и физически извършения ще доведат до по-бързо нахлуване в белите дробове. Той е на мнение, че след отварянето на нощните заведения и фитнес залите се е трансформирал контингентът в лечебните заведения.

„ Вирусът има две места в човешкия организъм, на който обича да бъде – носоглътката и белия дроб. Коронавирусът провокира с изключение на разграждане на алвеолите и тромбозиране на дребните съдове – така наречен васколит. Вътрешната част на дребните съдове към този момент не е по този начин тънка и фина и задържа еритроцити, което по-късно провокира микротромби ”, изясни той.

Балтов е на мнение, че в първите три месеца от разпространяването на болестта се е направило доста. Той е безапелационен, че хората би трябвало да продължат да съблюдават трите Д-та – дисциплинираност, отдалеченост и стерилизация.

„ Нормално е да го има огромния брой на тестванията. В „ Пирогов” се вършат по 150 теста всеки ден. Но не тъй като желаеме да хванем повече заболели, а тъй като желаеме да направи защитна стена, с която да си предпазим пациентите ", изясни Балтов.

Директорът на „ Пирогов” твърди, че всеки човек има 4-5 контактни от първи ред. Той е на мнение, че всеки контактен на инфектиран би трябвало да прекара карантина, с цел да се спре разпространяването на болестта. Според него има леко намаляване на вируса. Балтов не чака нов пик на болестта през септември.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР