За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация,

...
За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация,
Коментари Харесай

За две седмици трима българи са починали, чакайки белодробна трансплантация

За последните две седмици трима българи, чакащи за белодробна трансплантация, са умряли. Страната ни има отвод от безусловно всички европейски клиники, които са в положение да трансплантират българските пациенти, заяви новият шеф на Изпълнителната организация по трансплантация доктор Михаил Христов. Единствената вяра е екип от непознати експерти да дойде на място и да избави българите.
15 души чакат за трансплантация на бял дроб все още. Само преди две седмици те са били 18, само че трима не се съумели да дочакат, изясни доктор Христов, който от месец е отпред на Изпълнителната организация по трансплантация.
Оказа се, че договарянията с немската клиника в Есен, която бе вярата за белодробно болните у нас, по думите на Христов "са замряли ". Няма и друга европейска клиника, която да е откликнала за покана за договаряния от наша страна.
Проблемите стартират през май 2017 година, когато е преустановен договорът с клиника във Виена. Новият шеф изясни, че с изключение на с България, австрийската клиника е прекратила контракта си и с Румъния, която също е сложена в нашата обстановка.
Задачата, която Христов си е сложил, е до седмица да има подписан контракт с екип задгранични лекари, които при съществуване на донор, да дойдат и да извършат трансплантацията в столична болница. Според здравните управляващи това е единствената вяра чакащите за белодробна трансплантация да бъдат избавени.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР