За последните две години - от 2014 до 2017 г.

...
За последните две години - от 2014 до 2017 г.
Коментари Харесай

Собственикът на изоставените коне е получил 34 хил. лв. субсидии за отглеждането им

За последните две години - от 2014 до 2017 година притежателят на бедстващите коне в Осоговската планина е получил към 34 хиляди лева дотации за развъждането им. Това се разбра от думите на Янислав Янчев от Държавен фонд " Земеделие " пред БиТиВи.

Туристи откриха преди дни близо 70 мъртви животни и 30 бедстващи и подадоха сигнал за тях. Собственикът им
Петър Пищалов от Кюстендил твърдеше в понеделник пред малкия екран, че ги е изгубил и по тази причина не се е погрижил за тях. Днес от фонда обаче показват, че няма подаден сигнал за това. След като казусът нашумя Пищалов е изтрил профила си във " Facebook " и не дава отговор на телефона си, заяви Би Ти Ви.

Представителят на фонда уточни, че Пищалов има два регистрирани животновъдни обекта в села в кюстендилско и посредством тях е подал поръчка и е получил утвърждение за приемане на европейски дотации. Помощи получава от 2009 година като собственик, сочат данните във фонда, а от 2013 година те включват пари и за развъждането и поддържането на тази порода коне.

Проверка дали си получава уговорките през 2016 година е довело до наказания против Пищалов поради " дребни нередности ". Представителят на фонда изясни, че няма по какъв начин физически всяка година да се прави инспекция на всички 120 хиляди стопани, получаващи дотации. Това се прави по скица, при която се ревизират тези, които се преценят като рискови. Такъв е бил казусът с инспекцията през 2016 година

Отделно Пищалов е взимал пари за прилагане на пасища като поради нарушавания е бил глобен с съвсем 40% от получената сума.

Пред малкия екран представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че през вчерашния ден са събрани задоволително данни по случая, с цел да стартира досъдебно произвеждане за проявена особена свирепост при развъждането на животни. Изискана е информация от Държавен фонд " Земеделие " за размера на получената дотация и дали правомерно е употребена, която още не е получена в прокуратурата. Според прокуратурата е очевидно, че животните са били оставени да гладуват.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР