За последните десет години двустранният ни стокообмен с Индия се

...
За последните десет години двустранният ни стокообмен с Индия се
Коментари Харесай

За последните десет години стокообменът с Индия се е увеличил три пъти

За последните 10 години двустранният ни стокообмен с Индия се е нараснал близо три пъти - от 79 млн. през 2006 година на 215 млн. $ през 2016 година Това е станало известно на среща на заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев с посланика на Индия Пууджа Капур, оповестиха от министерството.

През 2016 година българският експорт за Индия нараства с 29 на 100 по отношение на 2015 година, достигайки 80 млн. $. Тенденцията за неговото нарастване се резервира и през първото тримесечие на 2017 година, отбелязвайки растеж от над 176 на 100.

"Надяваме се тази наклонност да се резервира и да продължим да развиваме комерсиалните връзки сред нашите две страни ", е подчертал зам.-министър Манолев. По думите му редица индийски компании към този момент оперират в страната ни, а български компании осъществят освен износ, само че и огромни планове в Индия. Последната по-значима индийска инвестиция у нас е осъществена при започване на тази година, когато индийската компания "Фюджи " откри център за аусторсинг и ИТ услуги в София.

Понастоящем за индийската компания в София работят към 50 души, като до края на 2017 година се възнамерява броят на назначените експерти в София да бъде подсилен и да нараства до 2019 година, когато прогнозите са да се разкрият 300 работни места. "Това е бранш, който има огромен капацитет и към който демонстрират все по-голям интерес индийски компании ", е допълнил българският заместник-министър.

"Считаме, че в няколко бранша имаме сериозен капацитет да присъстваме още по-осезаемо на индийския пазар и се надяваме на поддръжка от ваша страна български компании да съумеят да осъществят износ ", е допълнил Александър Манолев.

Сред образците на секторите с капацитет за развиване са били посочени селскостопански артикули, храни и питиета, парфюмерия и козметика, артикули на химическата индустрия (изкуствени торове, химически съединения и др.) авточасти и автокомпоненти и други Към момента водещи артикули в износа на България са предавателни апарати за радиотелефония, принадлежности и апарати за химични и физични разбори, пшеница, уреди за ръководство и електрическо систематизиране, лекарства и други
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР