За последните четири години инвестициите в зелени решения в сектора

...
За последните четири години инвестициите в зелени решения в сектора
Коментари Харесай

Над 60 млн. лева инвестиции в зелени решения са направили пивоварите

За последните четири години вложенията в зелени решения в бранша надвишават 60 милиона лв.. Широката листа от новаторски еко инвестиции включва както въвеждане на олекотени и рециклируеми материали за милионите бирените опаковки, по този начин и вложения в индустриално, логистично, енергийно и софтуерно съоръжение с висок коефициент на икономисване и оползотворяване на естествени, енергийни и други запаси. Това стана ясно, по време на Пролетният бирен салон на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

" Важно е да се знае, че устойчивото развиване на сектора зависи от всеки стадий в производството на бира – от веригата на доставките до дистрибуцията и потреблението на бира. Например разделното събиране на боклуци може да докара до намаление на потреблението на сила и първични материали от 70 до 90% и в същото време понижава замърсяването на въздуха и водите “, изясни Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите. Тя добави, че през 2020 година от пуснатите на пазара 7680 тона бирени пластмасови бутилки (PET) са рециклирани 44%. С тяхната преправка са спестени 24 500 киловатчаса сила и 5100 т въглеродни излъчвания.

По време на Пролетния бирен салон беше оповестена и новата самодейност на членовете на СПБ, написа електронното издание Agrozona.bg. Кошове за разделно събиране на пластмасови бутилки ще бъдат сложени от Съюза на пивоварите в градовете, в които има бирени фабрики. Специално направените в арт жанр контейнери ще бъдат безплатно предоставени на общините във Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Шумен и Лом, с цел да се насърчат жителите да събират разделно отпадъците от пластмасови бутилки.

Инициативата е част от осведомителната акция на Съюза на пивоварите „ ИзБИРАме стабилно бъдеще “. Тази година акцентът е върху разделното събиране на боклуци от опаковки и уговорките на промишлеността към осъществяването на Директивата за понижаване на въздействието на пластмасите върху околната среда. Всички материали, от които са направени бирените опаковки – стъкло, полиетилентетрафалат и алуминий, са стопроцентово рециклируеми с опция за нееднократен цикъл на приложимост. Целта е до 2029 година да се реализира 90 на 100 разделно събиране, с цел да се рециклират пластмасовите бутилки и те да съдържат най-малко 30% наново употребена пластмаса.

На фона на тези данни е любопитно да се научи, че в международен мащаб 56% от рециклираните пластмасови опаковки намират пазар при производителите на килими и облекла. Нужни са 5 пластмасови бутилки за изработката на един кв. м полиестерен килим, една фланелка с размер XXL или за пълнежа на едно яке за ски. Полиестерните нишки от 2 пластмасови бутилки пък са задоволителни за изработването на една бейзболна шапка.

В унисон с тези трендове и с помощта на уменията на специфичната участничка в бирения салон – илюстраторката и приложник Кристина Тужарова, посетителите на събитието на СПБ се потопиха в арт предизвикателство. Гостите на СПБ бяха извънредно въодушевени и вложиха същинско творчество в преобразяването на бирени бутилки, декорирайки ги в стилни аксесоари за дома. Криси Тужарова сподели разнообразни техники, които трансфораха опаковките в творби на изкуството. Така бе демонстрирана връзката сред актуалните цели за резистентност, новаторските подходи и креативност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР