За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо

...
За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо
Коментари Харесай

Спадът на заболеваемостта е твърде крехък, на 9-о място сме в ЕС, втори сме по смъртност

За последните 7 дни излекуваните са 16 872 души. Общо за последните 4 дни са 11 405. Тези цифри са вярата, която ни е нужна в тази борба, която продължава да оказва напън върху здравната система и която продължава да ни притиска. Това заяви при започване на постоянния брифинг по отношение на разпространяването на COVID-19 у нас министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

52 % от леглата за пациенти с неусложнени форми на ковид са заети. Заетостта на интензивните кревати е 42 %. Прави усещане високият % на претовареност в Ямбол, Шумен и в областите Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Сливен и Разград, сподели още той.

Къде сме ние в пандемичната карта в Европа

Емпидемичната обстановка в Европа е много комплицирана. По индикатора за 14-дневна заболеваемост България е на 9-о място в Европейския съюз с 554 на 100 000 болни. На Балканите сме на трето място, заяви проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По смъртност в Европейски Съюз обаче данните ни слагат на второ място.

" 27,5 на 100 хиляди души население е смъртността. По този индикатор сме на второ място в Европейски Съюз. Забелязва се нежна наклонност за понижаване на общия брой на случаите през последните 10 дни. Това никога не би трябвало да понижава нашата зоркост ", сподели още проф. Кантарджиев.

В момента нямаме област в страната със заболяване над 1000 души - т.е. да е оцветена в черно, заяви доцент Ангел Кунчев.

В алено сред 600 и 1000 са Бургас, Враца, София-град, Стара Загора, Ямбол. София-град е на ръба, доста скоро чакаме да падне под 600 на 1000 души население. Във Враца се следи плато, а в Габрово се покачват случаите. Толкова е нежна кривата на понижаване на заболеваемостта, уточни здравният министър.

Тепърва следва зимата, имаме потребност от всички хора в България, дано не се отричане по средата на пътя, остават единствено 10 дни, дано ги прекараме в партньорство, да загърбим политическите пристрастрия и да проявим схващане към наложените ограничения, прикани още здравният министър.

По думите му все още не се приготвя отворяне на детските градини .

" Имаме потребност от информация до края на седмицата, с цел да вземем решение. Към сегашния миг данните не ни водят в тази посока. Остават още четири дни. Когато имаме задоволително данни, които да стимулират това решение - ще го вземем ", съобщи здравният министър.

" Остават ни 10 дни до 21-ви декември, в които би трябвало дружно да реализираме триумфа, за който говорихме първоначално ", добави той.

Според здравния министър недоверието в системата е доста огромно. " Трябва да поставим оптимално старания, с цел да върнем доверието в нея. Може би COVID-19 ни оказа помощ в тази посока ", сподели той. И добави: " Имаме упоритостта да помогнем на всички лекари и експерти, които ще бъдат ангажиране с имунизирането. Информацията да доближава бързо до тях, с цел да не се постанова те да четата и да търсят. Когато имаме такова решение, ще го оповестим ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР