За последните 5 години четвъртокласниците у нас значително са подобрили

...
За последните 5 години четвъртокласниците у нас значително са подобрили
Коментари Харесай

Проучване: Четвъртокласниците са все по-добри в четенето

За последните 5 години четвъртокласниците у нас доста са подобрили своето четене. Нещо повече - те умеят да проучват прочетеното. Страната ни е на 11-то място измежду 50 страни, сочи интернационалното проучване " Пърлс " за 2016 година. Кои фактори въздействат най-вече за високите достижения на учениците - вижте в репортажа на Милена Кирова.

Четвъртокласниците у нас доста са подобрили своето четене. Резултатите сочат - връстниците им от Русия, Сингапур и Хонконг са в топ 3. Нашият резултат също е много над приблизително равнище.

Неда Кристанова - шеф на Център за оценяване в предучилищното и учебното обучение: Трябва да може да извлича информация. Пита се детето - " за какво съгласно теб героят направи това или ти в случай че беше на негово място какво би направил? "
Зад постигнатото стоят разнообразни фактори.

Зависимостта е ясна: повече внимание към ученика вкъщи и по-високи резултати по четене в клас. 8 на 100 от родителите обаче все по-рядко разпростират книга с детето си.

Никола Дойнов - възпитаник в 4 клас в 125 СУ, София: Приблизително към 5-годишен започнах да чета. Първоначално започнах с детски лесни книги, които може да се четат и от дребни, а в този момент стигам до огромни романи.
Много добре се оправят и учениците, които са ходили на детска градина и то 3 или повече години.

Даяна Панкова - ученичка в 4 клас в 125 СУ, София: Аз вървях на детска градина 4 години. Ива Василева - ученичка в 4 клас в 125 СУ, София: В предучилищната група ни учеха да пишем писмеността ръкописно и да считаме до 10. Това ми беше от огромна изгода в първи клас и ми беше доста по-лесно.
Повечето възпитаници - 55 на 100 - се отнасят позитивно към четенето.

От 2001 година насам - това са най-високите резултати на българските възпитаници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР