За последните 2 седмици в страната наблюдаваме покачване на случаите

...
За последните 2 седмици в страната наблюдаваме покачване на случаите
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Намираме се в най-върховата част от третия пик

За последните 2 седмици в страната следим повишаване на случаите на Covid-19, заяви на постоянен брифинг за разпространяването на ковид здравният министър Костадин Ангелов.

Според данните от специалистите се намираме се в най-върховата част на пика, който е трети за нашата страна. Очакваме и данните демонстрират, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Има напън върху лечебните заведения у нас – най-много в София-град, Бургас, Варна и Шумен, само че смъртността е по-ниска, спрямо есенната вълна, оповестиха здравните управляващи.

Но най-големият напън е върху душeвността на хората, акцентира проф. Ангелов:

„ Различни хора се пробват да окажат напън посредством боравенето със страховете и очакванията на всички. Моля, всеки един български жител да бъде спокоен. Да знае, че системата на опазването на здравето е подготвена и готова. Нямаме никакви терзания. Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия “.

Около 15 000 са имунизираните на ден през последната седмица – чакаме това число да се усили с идването на спомагателни количества ваксини от най-предпочитаната все още – на основата на осведомителна РНК.

„ Може би сме единствената страна в Европа, в която хората имат достъп ваксина, стигат до тази ваксина и се отхвърлят поради това, че не е определената от тях ваксина. Искам да ви кажа, че има страни, в които няма никакви ваксини…Очакваме до края на април да получим задоволително количества ваксини, с което да дадем опция на хората да създадат своя осведомен избор във връзка с типа ваксина “, акцентира министърът.

За поредна седмица започваме да обръщаме наклонността на брой позитивни проби и брой излекувани от лечебните заведения.

259 563 е общият брой на излекуваните.

Отчитаме от диалозите с специалисти тази седмица, че почти подобен е и броят на българите, които са излекувани и не са отразени в системата и са прекарали безсимптомно болестта. Те дружно с имунизираните вършат близо 1 милион души.

Данните демонстрират още, че приетите в болница в този момент са доста повече в сравнение с през втория пик през есента, само че лечебните заведения се оправят - заети са 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, както и 71% от леглата за интензивно лекуване.

Има опция за увеличение на леглата в болничните заведения, означи още Костадин Ангелов.

На база на 14-дневната заболяемост България се намира на 5-о място в Европейския съюз със 732 на 100 000, надлежно на 2-ро място на Балканския полуостров, заяви на собствен ред основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев.

Смъртността у нас на база 14 дни е 21 на 100 000, което ни подрежда на 3-то място в Европейски Съюз след Унгария и Чехия и 1-во място на Балканите, сподели още той.

С най-висока заболеямост вътре в страната е София-град с 1018, следван от Силистра с 1002, Бургас – 986, Перник – 857.

Към момента 7 области са със заболяемост над 800 на 100 000 и още 7 са с под 500 на 100 000, които са най-слабо наранени – Търговище (281), Кърджали (302), Видин (308), Разград (342), Пазарджик (413), Велико Търново (474), Габрово (494).

Здравните управляващи предвиждат, че до няколко седмици обстановката ще се възстановява.

Данните демонстрират още, че приетите в болница в този момент са доста повече в сравнение с през втория пик през есента, само че лечебните заведения се оправят - заети са 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, както и 71% от леглата за интензивно лекуване.

Относно частичното разхлабване на ограниченията от през днешния ден здравните управляващи се надяват посредством това деяние да се вкара ред в спазването на ограниченията и оповестиха, че се търси баланс сред това стопанската система да работи и да се резервира психологичното здраве на българите, само че при повишаване на новозаразените ограниченията ще бъдат още веднъж затегнати.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР