За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%,

...
За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%,
Коментари Харесай

Зам.-министър Гетов: За една седмица продажбата на антибиотици е намаляла с една четвърт

За последната седмица продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, сподели заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов по време на съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето. Комисията заседава, с цел да изслуша министъра на опазването на здравето, изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по медикаментите и изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД поради зародили проблеми при въвеждането на електронни предписания за антибиотици и за лекарства за лекуване на захарен диабет.

На 16 октомври се вкара електронното изписване на антибиотици и лекарства за лекуване на диабет, като задачата беше понижаване на дефицита на медикаменти. До през днешния ден лекари и фармацевти спорят дали е трябвало да се вкара по този метод изписването на рецептите и дали, и по какъв начин би трябвало да има генерично заменяне, в случай че даден медикамент липсва.

Проф. Гетов добави, че преди въвеждането на е-рецептите за антибиотици и антидиабетни медикаменти е направена оценка на риска, която е оповестена, дружно с претекстовете за нормативната смяна. Електронно изписване на предписания е допустимо от 2021 година и този период е задоволителен, с цел да може лекарите, които желаят да вземат участие в системата, да го създадат, добави той. По думите му идващите промени, които предстоят да се вкарат, плануват минимални условия за медицински и аптечен програмен продукт, който да бъде сертифициран, вместо всеки да работи със програмен продукт по своя преценка.

Системата за електронно изписване на предписания действа от декември 2021 година и до момента са били изписани 44 623 предписания за всички типове медикаменти по лекарско наставление, уточни още проф. Гетов. По думите му от тях са изпълнени единствено 3384 предписания, което е малко над седем %, и това е била една от аргументите да станат наложителни е-рецептите единствено за антибиотиците и медикаментите за лекуване на диабет и да не се внася напрежение.

Най-много е-рецепти за антибиотици и антидиабетни медикаменти са издадени през последната седмица от лекарите в София, Пловдив и Варна, уточни Ивайло Филипов, шеф на „ Информационно обслужване “ АД. По думите му над 80 на 100 от рецептите са изпълнени.

В залата участват и шефът на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, управленията на съсловните организации на лекарите, на фармацевтите и на експертите по здравни грижи, омбудсманът, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули, представители на пациентски организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР