За последната календарна година във високотехнологичните сектори по Закона за

...
За последната календарна година във високотехнологичните сектори по Закона за
Коментари Харесай

Зам.-министър Борисов: За година във високотехнологичните сектори са открити над 1000 работни места

За последната календарна година във високотехнологичните браншове по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) са сертифицирани планове за над 60 млн. лева и с над 1000 нови работни места, като това към момента не е окончателната статистика. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов на откриването на „ Дни на кариерата: ИТ, Комуникации и Аутсорсинг “, проведено от ДжобТайгър.

Зам.-министър Борисов разясни, че с помощта на положителните си конкурентни преимущества и въвеждането на спомагателна финансова мярка по ЗНИ, България е съумяла да притегли забележителен брой и огромни по размер планове в областта на услугите. От 2013 година досега се осъществят капиталови планове в региона на услугите на стойност 191.892 млн. лева, с които се разкриват поредно над 7600 нови работни места, най-вече за висококвалифицирани експерти.

Той разяснява още, че ИКТ и аутсорсингът са измежду водещите браншове за развиване на експорта, за привличане на вложения и са измежду главните мотори за откриване на нови работни места в страната. По думите му аутсорсинг промишлеността в България образува 2.4% от работния пазар в страната ни и съставлява над 4% от Брутният вътрешен продукт, а ИКТ предприятията генерират 4,5% от общата брутна добавена стойност в стопанската система. Секторът бележи исторически връх през 2018 година както във връзка с оперативните доходи и броя на работните места, по този начин и във връзка с заплащането.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР