За последен път бензин А95 у нас бе на нива

...
За последен път бензин А95 у нас бе на нива
Коментари Харесай

Цените на горивата тръгнаха нагоре, задават се протести

За финален път бензин А95 у нас бе на равнища 2.29-2.32 лв. за литър през октомври 2015 година. Това демонстрират данните на профилирания уебсайт " Фуело ". За последните три дни е записано стабилизиране на цените в страната, като междинните за най-масовия бензин са 2.26, горната граница е 2.38 лв. за литър. За една година - от юни 2017 до юни 2018 повишаването е с 23 стотинки на литър или с 11.25%, пише econ.bg.

Ситуацията на Балканите е същата, както и в България. В Сърбия бензинът нарастна и започнаха митинги на водачи. Те се провеждат в обществените мрежи с две съществени претенции - да се смъкна цената на всеобщия бензин до 1.02 евро на литър, а за дизела - до 0.93 евро за литър. Сърбите желаеха и цената на акциза на горивата да не е повече от 50% от главната цена на бензина.

И в Гърция цените потеглиха нагоре. Заговори се даже за реализиране на равнища до 2,5 евро за литър, а това ще оскъпи лятната отмора освен на гърците, само че и на туристите, пристигнали с колите си. Безоловният бензин по гръцките острови към този момент се предложил по 2 евро за литър, а дизелът - по 1,4 евро за литър. Горивата нарастнаха даже в Русия, като това провокира митинги от страна на хората в доста райони. Правителството се видя насила да разгласи, че ще вземе ограничения да спре повишаването и да направи сериозен диалог с компаниите, които създават и продават горива. 

Протест против високите цени на горивата се провежда в Бургас – на изхода към Сарафово. Такъв митинг имаше преди няколко дни и в Гоце Делчев. Във Велико Търново се събират притежателите на дребни бензиностанции. Те също готвят митинг против предишния на първо четене Закон за горивата, който по думите им цели да унищожи честните и правилни в сектора, за сметка на огромните вериги. Според данните на Българската петролна и газова асоциация цените на горивата на дребно у нас са най-ниските в Европа. Делът на сивия бранш обаче остава висок и все още в тази рубрика попадат 25 – 30% от пазара.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР