За породата нюфаундленд специалистите казват, че е една от най-прекрасните

...
За породата нюфаундленд специалистите казват, че е една от най-прекрасните
Коментари Харесай

Заболявания при нюфаундленд

За породата нюфаундленд експертите споделят, че е една от най-прекрасните кучешки породи. Животното е извънредно правилно и обичливо. А темпераментът на нюфаундленда е съвършен за децата в фамилията, мъдро, чинно, съобразително. Единствената неволя е, че живее прекомерно малко, единствено към 10 години. Такава е обаче продължителността на живота на едрите породи кучета. Те нормално страдат от доста кучешки болести, които редуцират живота им. Затова грижите към здравето на такива породи са по-отговорни.

От какви заболявания страда нюфаундленд?

Това животно няма по какъв начин да избегне присъщите болести на животните с сходни характерности. За да се основат идеални условия, в които то ще доближи 10 години, стопанинът би трябвало да управлява имунизациите и да заобикаля заплахата от паразити.

Храненето на нюфаундленд също е от съществена значимост. Храната на животното не е евтина, то яде доста, а би трябвало да му се дават качествени фуражи. Тъй като става въпрос за едро куче, стимулирането му да се храни повече въобще не е целесъобразно. Дажбите би трябвало деликатно да се наблюдават, с цел да не се стигне до затлъстяване.

Типичните здравословни проблеми при породата нюфаундленд са тазобедрена и лакътна дисплазия. Тези вродени малформации се получават заради погрешно развиване на ставите в процеса на напредък и е наследствено. Размерът и тежестта на животното е причина за развиване на казуса, а проявата на болестта е в неестествено стъпване на животното, отвращение на придвижване и в по-късен стадий то стартира да куца.

Добрата вест е, че положението се вижда елементарно и дава опция за реакция на стопанина. Лечението води до облекчение на положението на кучето.

Камъните в пикочния мехур са друго следено заболяване при нюфаундленд, известно като цистинурия. То също е наследствено, сходно на стенозата - сърдечно заболяване, отчитано като по-характерно за нюфаундленд. Стенозата включва погрешно действие на сърдечните клапи, което води до неочаквана гибел на кученцето в ранната му възраст.

 Заболявания при нюфаундленд

При някои екземпляри се следят кучешки очни болести - катаракта и проблеми с клепачите. Зъбите също са уязвима област, по тази причина е нужно поддържане на оралната хигиена, което основава проблем на стопанина, защото животното мъчно приема миенето на зъбите. Нужно е да се приучи от малко на това.

За да може да се запази допустимо най-дълго кучето нюфаундленд в дома, е нужна отговорност и постоянна поддръжка на здравето му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР